Coreea de Nord ameninţă că va lansa o rachetă asupra insulei americane Guam

Coreea de Nord a avertizat în dimineaţa zilei de miercuri că “examinează cu atenţie” planurile pentru un lansarea unui atac cu o rachetă asupra insulei american Guam din Pacific, la câteva ore după ce preşedintele american a avertizat Phenianul că ameninţările sale vor fi contracarate cu “foc şi furie”
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Regimul comunist nord-coreean a declarat că obiectivul său este acela de a dezvolta o rachetă înarmată nuclear care să fie capabilă să lovească Statele Unite, ignorând toate sancţiunile internaţionale ce urmăresc închiderea programelor sale de arme nucleare şi rachete.

Un atac cu o rachetă balistică de rază medie înspre lungă ar putea fi lansat asupra Guamului în orice moment după ce dictatorul nord-coreean Kim Jong-un va lua o decizie în acest sens, a precizat un purtător de cuvânt al Armatei Poporului Coreean într-o declaraţie difuzată de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că atacul va urmări să “oprească bazele militare majore americane din Guam”.

Guam este un avanpost critic pentru SUA în vederea lansării de misiuni militare în regiunea Asia-Pacific.

De asemenea, Phenianul a acuzat Washingtonul că pregăteşte un “război preventiv” despre care a precizat că se va transforma într-un “război total care va duce la distrugerea tuturor fortăreţelor inamicilor, inclusiv cele pe teritoriul SUA”.

Anterior, preşedintele american Donald Trump a avertizat că orice ameninţare din partea Phenianului va fi contracarată cu “foc şi furie cum nu a mai văzut lumea niciodată”.

Trump a lansat avertismentul după ce ziarul Washington Post a precizat că Phenianul a produs un focos nuclear miniaturizat care poate fi încărcat pe rachete balistice – un pas cheie în încercarea Coreei de Nord de a deveni o putere nucleară deplină.

Articolul, citând oficiali nenumiţi din sectorul informaţional american, a menţionat că analiza confidenţială a fost finalizată luna trecută de către agenţia americană DIA (Defense Intelligence Agency, serviciul de spionaj al Pentagonului).

Retorica dintre Casa Albă şi Phenian s-a intensificat dramatic după ce Coreea de Nord a testat două rachete balistice intercontinentale în luna iulie, făcând astfel un pas semnificativ înainte în atingerea obiectivului său de a dezvolta o rachetă de rază lungă capabilă să lovească orice punct al teritoriului SUA.

În 5 august, Consiliul de Securitate al ONU a impus unanim noi sancţiuni economice împotriva Coreei de Nord, cu scopul de a presa statul comunist izolat să pună capăt programului său nuclear şi de rachete.

Phenianul a afirmat că noile sancţiuni îi încalcă suveranitatea şi a avertizat că este pregătită să ofere Washingtonului o “lecţie severă” cu ajutorul aşa zisei sale forţe nucleare strategice, ca răspuns la orice acţiune militară americană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe