Trump a luat decizia privind strategia afgană: Mattis

Preşedintele american Donald Trump şi comandanţii săi militari au convenit asupra noii strategii a ţării în Afganistan după o dezbatere "riguroasă", potrivit şefului Pentagonului.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)
Gina Zaragiu
21.08.2017

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a făcut anunţul duminică, precizând că Trump va fi cel care va expune noul plan. Cu toate acestea, Mattis nu a oferit detalii despre decizia luată cu privire la Afganistan.

"Sunt ferm convins că procesul strategic a fost suficient de riguros şi nu a început cu o condiţie prestabilită în ceea ce priveşte întrebările care ar putea fi puse şi deciziile ce ar putea fi luate", a declarat Mattis în Iordania, la începutul turneului de cinci zile în Orientul Mijlociu şi Europa de Est.

"Toţi cei care au fost obiectivi au fost ascultaţi", a notat el, inclusiv oficialii bugetari responsabili pentru finanţarea acţiunii.

Sâmbătă, Trump a scris într-un tweet că la întâlnirea de la Camp David "s-au luat multe decizii, inclusiv despre Afganistan".

Se pare că noua strategie ar permite Pentagonului să-şi extindă prezenţa militară în Afganistan. Înainte de învestirea sa, Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri frustrarea faţă de războiul de 16 ani.

Într-un ordin executiv emis în februarie, Trump l-a însărcinat pe Mattis să elaboreze o strategie afgană care urma să fie predată la jumătatea lunii iulie, însă cronologia stabilită a fost schimbată din cauza solicitării preşedintelui de a fi revizuită.

În iunie s-a relatat că Trump i-a permis lui Mattis să mărească cu aproximativ 4.000 nivelul estimat de 8.400 de soldaţi în Afganistan.

Mattis a reiterat că toate deciziile strategice i-au revenit lui Trump şi că avea nevoie de mai mult timp să se gândească.

"Preşedintele trebuia să ia decizii strategice", a spus Mattis. "El nu m-a însărcinat, atunci când a venit, să iau decizii tactice şi operaţionale. El nu a delegat nimic din decizia strategică".

"El a propus într-adevăr căi de a acţiona foarte diferite şi cred că acum are nevoie de weekend pentru a se gândi la modul în care le va explica poporului american", a adăugat şeful Pentagonului.

Statele Unite au invadat Afganistanul în 2001 pentru a eradica talibanii şi alte grupuri teroriste. După ani de ciocniri soldate cu numeroase victime însă, talibanii par a fi devenit mai puternici, iar grupul terorist Daesh (ISIL) a câştigat de asemenea teren în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor