Tribunalul Bucureşti: Traian Băsescu a câştigat procesul cu Dan Voiculescu

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Flori Mladin
02.05.2014

Preşedintele Traian Băsescu a câştigat vineri, la Tribunalul Bucureşti, procesul în care a fost dat în judecată de Dan Voiculescu pentru declaraţia făcută de şeful statului în iulie 2012, în plenul Parlamentului, conform căreia Voiculescu ar fi afirmat că trebuie controlată justiţia.

Tribunalul Bucureşti a admis apelul formulat de preşedintele Traian Băsescu, prin care Judecătoria Sectorului 5 a considerat că afirmaţia şefului statului privind controlarea Justiţiei nu poate fi catalogată ca fiind "de interes general, public, politic", stabilind totodată că fapta acestuia are caracter ilicit.

Tribunalul Bucureşti a respins, totodată, ca neîntemeiată cererea de constatare formulată în acest sens de Dan Voiculescu.

Instanţa a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei Judecătoriei Sectorului 5, şi anume respingerea cererilor privind retractarea în mod public a celor spuse atunci de Traian Băsescu şi publicarea hotărârii definitive pronunţate în cauză.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

La data de 5 iulie 2012, preşedintele Traian Băsescu a menţionat în discursul ţinut în plenul Parlamentului că Dan Voiculescu a afirmat că trebuie controlată justiţia, şeful statului susţinând că Parlamentul nu va putea întoarce instituţiile la modul de supunere din 2000-2004.

Dan Voiculescu l-a dat în judecată pe Traian Băsescu pentru afirmaţiile făcute în 2012. Instanţa s-a pronunţat în această cauză la 27 martie 2013, admiţând în parte acţiunea, decizia fiind atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 care a judecat cauza a motivat că afirmaţia şefului statului privind controlarea justiţiei nu poate fi catalogată ca fiind "de interes general, public, politic", însă a stabilit că fapta acestuia are caracter ilicit.

Prin aceeaşi decizie, instanţa a respins cererile lui Dan Voiculescu privind retractarea de către şeful statului, în mod public, a celor spuse despre el şi publicarea hotărârii definitive pronunţate în cauză, considerând că prin stabilirea caracterului ilicit i-a fost adusă reclamantului "o reparaţie corespunzătoare încălcării drepturilor menţionate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor