Trei complici ai lui Necolaiciuc, judecaţi pentru pagubă de 1,6 de milioane de dolari la CFR

Trenul Orient Express va sosi luni în Gara de Nord.
Trenul Orient Express va sosi luni în Gara de Nord. (HOCINE ZAOURAR / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
05.11.2012

Trei complici ai fostului director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, vor fi judecaţi pentru o pagubă produsă la CFR de 1,6 milioane de dolari. Cei trei acuzaţi au câştigat ilegal o licitaţie de instalare a unui sistem de monitorizare a 100 de kilometri de cale ferată.

Conform Biroului de presă al DNA, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Adrian Viorel Gaşpar, Dumitru Creştin şi Andrei Bogdan Gheorghiu, asociaţi şi administratori la SC Romtehno Invent SA, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

La data de 13 iunie 2001, în urma unei licitaţii organizate prin Bursa Română de Mărfuri, între SC Romtehno Invent SA (cu obiect de activitate declarat "intermedieri în comerţul cu produse diverse") şi CN CFR SA a fost încheiat un contract de achiziţii pentru instalarea unui sistem de monitorizare a 100 de kilometri de cale ferată.

Contractul a fost câştigat în condiţiile în care SC Romtehno Invent SA nu aveau niciun fel de activităţi şi nici angajaţi, iar la licitaţie au mai depus oferte alte două societăţi comerciale controlate de cei trei inculpaţi.

Gaşpar, Creştin şi Gheorghiu ar fi întocmit - a câteva zile de la semnarea contractului şi în lunile următoare - facturi fiscale fără ca firma acestora să fi efectuat vreo prestaţie în baza contractului menţionat şi au încasat în mod necuvenit suma totală de 4.862.160 RON (echivalentul a 1.673.145 de dolari calculat la cursul mediu de 29.060 lei/dolar).

Potrivit rechizitoriului, contractele referitoare la serviciile şi la produsele sus-menţionate au fost încheiate de inculpatul Necolaiciuc Mihai în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate în cauză, fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

Necolaiciuc a fost extrădat din Statele Unite pentru a fi judecat în România. Fostul director a fost adus în 20 aprilie 2011 şi a fost eliberat din arest în ianuarie 2012, fiind judecat în stare de libertate, pentru fraudarea companiei cu peste 70 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor