Consilierul lui Cioloş pe infrastructură, reclamat la DNA după ce a deranjat viesparul din CNADNR

Venit din zona societăţii civile, Cătălin Drulă, în prezent consilier al premierului Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură, a fost reclamat recent la DNA pentru prea multă... transparenţă.
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
06.05.2016

Consilierul premierului Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură, Cătălin Drulă, s-a trezit denunţat la DNA de un grup de angajaţi din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) după ce a dat dovadă de prea multă... transparenţă - a scris pe Facebook despre stadiul licitaţiei pentru pasajul de la Domneşti, o lucrare aşteptată de ani de zile într-o zonă sufocată de trafic.

Practic, obiceiul lui Cătălin Drulă de a ţine informată opinia publică cu privire la stadiul proiectelor de pe Centura Bucureşti, nu i-a adus un premiu pentru transparenţă şi implicare ci, din contră, un denunţ penal la DNA.

"Auzisem că prin administraţia românească sportul denunţurilor şi plîngerilor împotriva colegilor este în floare. Se reglează astfel meciuri interne, grupuri de interese, găşti. Bineînţeles, efectul asupra oamenilor oneşti este de demoralizare şi eventual de îndepărtare. Efectul asupra economiei este devastator - nu semnează nimeni nimic, toţi sunt suspicioşi, psihoza în instituţii e în floare. Se pare că mi-a venit şi mie rîndul la denunţ. Vina mea: am scris aici pe Facebook despre stadiul licitaţiei pentru pasajul de la Domneşti, o lucrare de artă aşteptată de ani de zile într-o zonă sufocată de trafic.

Chipurile am dezvăluit informaţii confidenţiale despre procedura în curs, mai precis am informat publicul că a fost semnat raportul procedurii. Am fost reclamat la Preşedinţie, la Primul Ministrul, la DNA, la Agenţia de Achiziţii, la gazete. Mai mult, într-o versiune intermediară circulată pe Facebook a "rechizitoriului" eram acuzat pe deasupra şi de presiuni asupra comisiei de evaluare a licitaţiei, adică de urgentarea procedurilor. "Acuzaţia" a fost scoasă din plîngerea finală", scrie Cătălin Drulă pe contul său de Facebook.

Cu alte cuvinte, consilierul se face vinovat că cere eficienţă autorităţilor şi de transparenţă. "Recunosc spăşit, aşa este. Îmi pasă de fiecare zi pierdută pentru proiectele României."

"Mă doare sufletul cînd amînăm cu lunile şi ani finalizarea autostrăzilor din cauza unor hîrtii. Mă gîndesc la cei care mor pe DN-uri zilnic în lipsa unor drumuri moderne. Mi se pune un nod în gît cînd aud de încă şi încă o aminare şi îmi dau seama că trece vremea bună şi nu se lucrează. Şi da, am cerut la telefon de atîtea ori "n-aţi putea vă rog să fie gata pînă miercuri, că e un proiect important, două săptămîni e mult, chiar contează!". Sunt vinovat de toate astea şi pe deasupra mai cred şi în transparenţă. Cred că oamenii au dreptul să nu fie minţiţi şi să ştie ce se întîmplă cu proiectele. Să fie informaţi", a continuat Cătălin Drulă.

Consilierul lui Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură a subliniat că îşi asumă toate aceste culpe şi are de gând să persiste în activitatea sa "infracţională".

"Vă informez, dragi cetăţeni, că astăzi ar trebui să se facă comunicarea cîştigătorului de la pasajul Domneşti. De astăzi ar trebui să curgă cele 10 zile, după care, dacă nu mai contestă nimeni procedura, rămîne definitiv cîştigătorul licitaţiei. Am spus "ar trebui" pentru că după denunţul de mai sus, lumea din CNADNR s-a speriat şi nu (prea) mai vrea să semneze comunicarea. Ăsta este efectul mediului toxic din instituţiile noastre cu ani şi ani de corupţie şi clientelism.

În final, am nişte veşti proaste pentru cei care au făcut denunţul: nu mă las! P.S.: Într-o ironie amară, grupul care a făcut plîngerea se numeşte "de reformă şi restructurare CNADNR". Aviz celor care nu cunosc meciurile şi găştile din CNADNR şi s-ar putea lăsa înşelaţi de o titulatură şi de un fariseism bine mascat", a mai precizat Cătălin Drulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor