Traian Băsescu: Solicitarea privind rediscutarea situaţiei lui Mircea Diaconu nu este personală

Traian Basescu, conferinţă de presă la Cotroceni
Traian Basescu, conferinţă de presă la Cotroceni (Epoch Times România)
Ioana Statescu
19.11.2012

În scrisoarea adresată Senatului României, preşedintele Traian Băsescu susţine că solicitarea privind rediscutarea revocării din funcţie a senatorului Mircea Diaconu ”nu este o cerinţă personală, ci este o condiţionalitate asumată de România în cadrul MCV”, cerând astfel reluarea dezbaterilor pe această temă.

”Având în vedere faptul că plenul Senatului a respins solicitarea de revocare din funcţie a domnului senator Mircea Diaconu ca urmare a constatării incompatibilităţii acestuia printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, vă rog să găsiţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, calea legală pentru a relua în dezbatere această solicitare”, se arată în scrisoarea preşedintelui către Senatul României.

”În virtutea atribuţiilor constituţionale ale Preşedintelui României de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă semnalez că prezenta solicitare cu privire la încetarea mandatului parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese, nu este o cerinţă personală, ci este o condiţionalitate asumată de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a subliniat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui României, ignorarea unei hotărâri judecătoreşti, prin votul dat de plenul Senatului, ”se va reflecta negativ în următorul raport MCV”, transmite realitatea.net.

”Totodată, chiar dacă dispoziţiile constituţionale din cuprinsul art.61 prevăd faptul că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării, în virtutea respectării principiului separaţiei puterilor în stat, forul legislativ nu poate şi nu trebuie să ignore hotărârea judecătorească irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care aceasta a constatat incompatibilitatea dlui senator Mircea Diaconu”, subliniază preşedintele în scrisoarea adresată Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor