Traian Băsescu: "Macron e un marxist nenorocit. În loc să discute cu Trump, sună la Putin, un prieten al Iranului"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a opinat, duminică seara, la B1TV, că prin ruperea de Statele Unite în chestiunea iraniană, liderii europeni au făcut ”o gaură în credibilitatea Uniunii Europene” şi arată incapacitatea de a face o politică externă consecventă. Totodată, fostul şef de stat l-a acuzat pe preşedintele Franţei, Emanuel Macron, că este marxist, criticând decizia acestuia de a-l suna pe Putin (recunoscut ca aliat al Iranului) după uciderea lui Qassem Soleimani, „în loc să sune şi să-i informeze pe şefii de stat din Europa sau să discute cu Trump”.

”Asta arată prostia europenilor şi incapacitatea de a face o politică externă consecventă, credibilă şi în folosul lumii democratice. Au crezut că dacă se rup de Statele Unite fac o gaură în cer. Nu au făcut decât o gaură în credibilitatea Uniunii Europene.

Eu am avut, în ultima sesiune de la Strasbourg, în decembrie, intervenţie pe tema nevoii solidarităţii cu Statele Unite în problema acordului nuclear. Josep Borrell (noul şef al diplomaţiei europene - n.r.) a dat un răspuns, aş spune, extrem de obraznic. A spus că el face politică externă pentru pacea Europei. Eh, uite ce înseamnă să ai nepricepuţi la cârma politicii externe.

Azi vine Iranul şi spune «la revedere». De ce? Pentru că Iranul n-a crezut niciodată că va trebui să respecte acel acord, pentru că acordul vizează nu numai arma nucleară, dar şi vectorii de trimitere la ţintă. Iar în momentul de faţă, Iranul deţine rachete cu rază medie de acţiune capabile să lovească România, spre exemplu”, a declarat Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” de la postul citat.

Nu în ultimul rând, Traian Băsescu l-a criticat dur pe preşedintele francez Emmanuel Macron, catalogându-l drept socialist incapabil şi marxist nenorocit şi susţinând că ce face acesta este împotriva oricărui articol din Tratatul Atlanticului de Nord

”Găseşti un Macron care e un marxist nenorocit care reuşeşte ca, în loc să consolideze relaţia cu Statele Unite, când se întâmplă incidentul cu Soleimani sună la Putin, recunoscut ca aliat al Iranului, în loc să sune şi să-i informeze pe şefii de stat din Europa sau să discute cu Trump. El sună la un prieten al Iranului. Ceea ce este inadmisibil.

Ca să nu mai vorbim de declaraţia ameţită a lui Borrell, care nici nu spune că e bine, nici nu spune că e rău.

Avem parte de un socialist incapabil pe care îl ştiu de când am intrat în politică.

Vă asigur că eu, ca europarlamentar, voi avea intervenţii extrem de dure atât timp cât nu se respectă interesele de a fi loiali pactului NATO, Tratatului Atlanticului de Nord.

Ce face Macron este împotriva oricărui articol din Tratatul Atlanticului de Nord. Este marxism. De fapt un marxist a ajuns să conducă Franţa”, a mai spus Traian Băsescu.

În ceea ce priveste situaţia României în tensionatul context actual, preşedintele Traian Băsescu afirmă că ţara noastră este protejată de scutul de la Deveselu, oferind protecţia şi unei mari suprafeţe din teritoriul UE.

„România e apărată în momentul de faţă de o lovitură care ar putea veni din Iran. Distanţa de la Teheran la Bucureşti este de 2300 km. [...] E prima dată când România poate spune ‘încercaţi şi veţi avea ripostă’. Scutul de la Deveselu ne protejează de astfel de lovituri. Mai mult decât atât, prin scutul de la Deveselu, România protejează o suprafaţă destul de mare din teritoriul UE, nu numai teritoriul României”, a precizat fostul şef de stat.

Totodată, Traian Băsescu a explicat cu acest prilej că la nivel mondial avem de-a face cu „un moment de reaşezare globală, nu unul premergător războiului”, întrucât „nimeni nu vrea război”.

„Este o bătălie formidabilă în interiorul unui proces de globalizare pe care, în momentul de faţă nu îl mai controlează multinaţionalele ca până acum 5 – 6 ani, ci statele au înţeles că trebuie să preia controlul procesului de globalizare pentru a dirija spre direcţiile convenabile.

Probabil că în afară de cele trei mari super-puteri militare din care două şi super-puteri economice – Statele Unite şi China vor fi principalii jucători. [...] Va fi o bătălie pe sferele de influenţă între Statele Unite şi China. Dar sesizând momentul, puterile regionale au început să se mişte şi ele în speranţa că vor domina într-o regiune sau alta. Asta face Turcia, asta face Iranul, asta ar vrea să facă India în zona Caşmirului, să fie parte din zona ei de influenţă. Rezultatul, până la urmă, va fi că eforturile unei ţări precum Iran sau Turcia vor fi ponderate de super-puterile globale. Deocamdată nu au timp să se ocupe de ei, să îi ordoneze, în acest proces care a început să fie controlat numai de unul haotic.

Aici este şi greşeala uriaşă a europenilor: desprinzându-se de Statele Unite şi nefiind şi o putere militară consistentă, nu contează în desenarea procesului de globalizare. Şi Europa se va uita ce face Turcia, ce face Iranul, ce face China, ce fac Statele Unite, ce face Rusia. E un moment extrem de dificil, un moment de reaşezare globală, nu un moment premergător războiului, asta vă asigur. Nimeni nu vrea război”, a conchis fostul preşedinte al României.