Eşecul negocierilor privind rectificarea bugetului UE pe 2012 afectează plăţile către România, explică Orban

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (Epoch Times România)

Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a declarat vineri că eşecul negocierilor privind rectificarea bugetului UE pe 2012 afectează şi Bucureştiul, întrucât nu mai sunt bani la Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, astfel că banii vor intra la bugetul României abia în 2013.

Leonard Orban a subliniat faptul că negocierile pentru viitorul exerciţiu bugetar 2014-2020 au loc într-un context foarte complicat, după ce Parlamentul European şi-a suspendat participarea la procesul de conciliere pe rectificarea bugetară pe anul în curs şi pe bugetul pe anul viitor.

”Miercuri, PE şi-a suspendat participarea la procesul de conciliere pe două obiective, rectificarea bugetului UE în 2012 şi bugetul UE pentru 2013. Eşecul acestui proces de conciliere are efecte foarte serioase inclusiv asupra noastră. Pe de o parte, prin faptul că nu s-au aprobat rectificările pentru bugetul 2012. În momentul de faţă, chiar dacă se vor relua plăţile pentru anumite programe operaţionale, în special pentru POSDRU, nu vor fi bani să intre la bugetul României de la bugetul UE, pentru că în momentul de faţă nu prea mai sunt bani la bugetul UE pe Fondul Social European”, a afirmat Orban.

Ministrul MAEur a mai precizat că situaţia este ”aproape similară pe Fondul de Coeziune”. În schimb, bani sunt doar pentru Fondul European de Dezvoltare Rurală. Ceea ce înseamnă că, în condiţiile în care România va transmite cereri de rambursare către bugetul UE anul acesta, ”banii nu vor mai intra în ţară, la bugetul naţional şi asta deja se adaugă dificultăţilor majore pe care le avem în efectuarea de plăţi către beneficiarii interni”.

În opinia sa, banii de la UE ar putea intra abia în februarie sau martie 2013, ”în condiţiile în care, ştiţi foarte bine, noi avem clar nişte obiective legate de încadrarea în deficitul bugetar de 3%, în acordul cu FMI, deci evident că această chestiune ne creează dificultăţi suplimentare, nu numai nouă, tututor statelor membre, că nu e vorba numai de România, toate statele membre transmit cereri de rambursare către CE”.

Din cauza eşecului de conciliere pe bugetul de anul viitor, cel puţin în luna ianuarie se va merge pe bugetul anterior. ”Bugetul de anul trecut se împarte la 12 şi suma respectivă revine pentru bugetul UE. Chiar dacă în decembrie se va ajunge la un acord pe bugetul 2013 totuşi, cel puţin în ianuarie, se va aplica această regulă. Ceea ce iar va crea dificultăţi suplimentare, nu numai României, ci tuturor statelor membre”, a spus Orban, avertizând că în acest context negocierile de săptămâna viitoare se anunţă ”extrem de complicate, cu poziţii care par, în momentul de faţă, că nu se poate ajunge la un compromis”.

Ministrul afacerilor europene a subliniat faptul că propunerea de buget a lui Herman Van Rompuy este ”inacceptabilă” pentru România şi, ”dacă nu va exista o modificare a ei partea română poate să meargă până la a se opune acestei propuneri”.

Aceeaşi idee a fost exprimată joi şi de premierul Victor Ponta, după întrevederea de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu.

Victor Ponta a declarat, în conferinţa de presă, că propunerea lui Van Rompuy care presupune scăderi atât la politica agricolă comună, cât şi la politica de coeziune, este ,,inacceptabilă” şi a susţinut că i-a prezentat preşedintelui Traian Băsescu poziţia Guvernului de a manifesta în cadrul Consiliului ,,o opoziţie fermă”, invocând chiar şi folosirea dreptului de veto al României în cazul în care această propunere ar constitui finalul negocierilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie