Traian Băsescu a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului fiscal

Preşedintele român, Traian Băsescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
28.03.2012

Preşedintele Băsescu a semnat miercuri decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Tratatul fiscal a fost semnat, la 2 martie, la Bruxelles, de către şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană. Marea Britanie şi Cehia au refuzat să se semneze documentul.

România a obţinut, în urma negocierilor desfăşurate, introducerea în Tratat a prevederii care va permite participarea la reuniunile la nivel înalt ale zonei euro, a şefilor de stat sau de guvern din toate statele membre ale UE.

Statele care nu sunt membre ale zonei euro pot adera la prevederile Tratatului fie în momentul în care acesta intră în vigoare, fie în momentul în care aderă la moneda unică. Preşedintele Traian Băsescu şi alţi oficiali români au declarat că România este pregătită să adere la Tratatul fiscal din momentul în care acesta intră în vigoare.

"Recomandarea mea este ca Parlamentul să-l aprobe integral, cu intrare integrală în vigoare, pentru că, în mod cert, o astfel de abordare va obliga România să devină performantă, va obliga România la o dezvoltare durabilă, nu generată de împrumuturi cu dobânzi mari, pe care să trebuiască să le ramburseze, ci generată de propria ei creştere de performanţă. Este, cred eu, abordarea pe care trebuie să o avem, pentru că ea sună ca o asumare: îmi asum să fiu un bun european, îmi asum să am o economie performantă, îmi asum să fiu responsabil cu cheltuirea banului public. O astfel de asumare va face din România o ţară nu numai respectată, dar şi o ţară care-şi creează premisele să devină o ţară performantă", a declarat Traian Băsescu, la 7 martie.

Semnarea rapidă a acestui Tratat ar fi "un semnal al deciziei, al voinţei politice, de a deveni o economie performantă şi un stat performant, care să-şi asigure propriile resurse de dezvoltare şi, mai ales, să-şi asigure o dezvoltare durabilă, având câţiva piloni printre care şi finanţarea de la Uniunea Europeană. Dacă noi absorbim banii de la Uniunea Europeană, România nu are nevoie de împrumuturi externe pentru a-şi asigura dezvoltarea. Dar, un astfel de tratat va crea investitorilor confortul că România va fi un stat care va sta echilibrat, din punct de vedere macroeconomic, şi pot face investiţii cu capital privat în România", a mai spus preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor