Toader face apel la "loialitate" faţă de Constituţie. Guvernul Ponta devine exemplu negativ

Ministrul Justiţiei a criticat, vineri, lipsa de loialitate faţă de Constituţie făcând trimitere la acţiuni ale guvernului condus de Victor Ponta, personaj intrat în război cu liderul PSD.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Puterea şi Opoziţia trebuie să aibă un comportament loial faţă de valorile constituţionale, a afirmat vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în cadrul unei conferinţe pe tema rolului puterii şi al opoziţiei, relatează Hotnews. Pentru a-şi ilustra spusele, Toader a dat drept exemplu negativ o OUG emisă în 2012 de guvernul condus de Victor Ponta personaj aflat acum în război deschis cu Liviu Dragnea.

"Opoziţia contribuie prin critică, declanşând controlul de constituţionalitate. Contribuie la extragerea acelui venin de constituţionale. (...) Am deplină încredere în aceste instrumente pe care le are opoziţia, pe care ştiu bine că le-a folosit şi în mod eficient, dar şi opoziţia, şi puterea, şi autorităţile, şi cetăţenii trebuie să dea dovada de ceea ce se numeşte loialitate faţă de valorile constituţionale", a declarat Toader, preluat de news.ro, în cadrul conferinţei internaţionale organizată de Administraţia Prezidenţială şi Consiliul Europei.

Ministrul Justiţiei a exemplificat nevoia acestei "loialităţi", făcând trimitere (fără să nominalizeze) la acţiuni ale Guvernului Ponta: "Când CCR a declarat o ordonanţă neconstituţională azi, iar puterea a adoptat o ordonanţă cu absolut acelaşi conţinut ieri după-amiază, ca în felul acesta să perpetueze soluţia legislativă care urmă sa fie declarată neconstituţională."

Potrivit sursei citate, prin declaraţiile sale, Ministrul Justiţiei s-a referit la OUG 38/2012, emisă de Guvernul Ponta, prin care Curtea Constituţională nu mai putea să se pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului. Respectiva ordonanţă a fost emisă după ce o lege identică a fost contestată la CCR de către PDL, în perioada în care USL pregătea suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ambele proiecte au fost declarate neconstituţionale de CCR, judecătorii motivând la acea vreme că Executivul a avut un comportament "abuziv".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne