Toader, la Antena 3: Kovesi merită titlul de doctor. Am cugetul pe deplin împăcat

Membru în comisia care i-a acordat titlul de doctor în drept şefei DNA, ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a declarat pe deplin împăcat cu decizia luată în ciuda faptului că, în urma unor verificări recente, s-au constatat probleme în 4% din lucrarea respectivă.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, merită titlul de doctor în Drept pentru că teza ei este una consistentă, a declarat luni seară, în studioul Antenei 3, ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care are "cugetul pe deplin împăcat" că a votat şi a contribuit la conferirea acestui titlu.

"Vă voi dezamăgi spunându-vă: da, merită. Sunt programele astea antiplagiat sau de descoperire a plagiatului. Acolo şi dacă pui în domeniul juridic denumirea marginală a unui text, îţi spune că este copiat. Dacă pui un text de incriminare, un alineat, zice: ai copiat. Sigur că l-ai copiat, că doar nu înlocuieşti tu textul de lege. Eu îmi aduc foarte bine aminte momentul acela şi vă asigur că vorbesc cu detaşare şi obiectivitate. Era o temă despre specificul criminalităţii organizate în România. Doamna Kovesi îşi încetase mandatul de şef la DIICOT Sibiu.

Ce procuror din ţara asta de la DIICOT cunoaşte mai bine specificul criminalităţii organizate? Dacă eu ca profesor de la catedră mă refer la o teorie a crimei organizate şi spun acolo: criminalitatea gulerelor albe, criminalitatea organizată pătrunde în sferele de decizie, politică, economică a statului şi influenţează decizia în acord cu interesele ei, este un enunţ frumos pe care poate l-am intuit, poate l-am preluat de la alţii şi aşa mai departe. Dar când un procuror care a lucrat cu dosare grele de criminalitate organizată îţi scrie acelaşi enunţ, este cu totul altceva", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Ministrul Justiţiei a explicat că teza de doctorat realizată de procurorul şef al DNA una "consistentă", astfel că el este împăcat cu decizia luată.

"Vreau să vă spun că am teza de doctorat în formatul acela de atunci. Este o teză consistentă, este o teză cu multe enunţuri la nivel de principiu, prin care se subliniază exact aceste particularităţi, acest specific al criminalităţii organizate. Am cugetul pe deplin împăcat că am votat şi am contribuit la conferirea titlului de doctor. Luaţi dumneavoastră teze de doctorat. Vedeţi dacă 4% nu-i de multe ori depăşit", a adăugat Tudor Toader.

Pe de altă parte, merită menţionat că fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a opinat că, într-o astfel de situaţie precum cea a şefei DNA, la universităţile care au toleranţă zero de copiat, recomandarea care se face este să se refacă teza de doctorat, dar înainte de susţinerea sa.

"În referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezintă o copiere după surse care nu sunt menţionate în corpul tezei şi 1% plagiat, copiere care a fost preluată din surse generale din domeniul jurisprudenţei. Propunerea făcută atât de comisia tehnică, cât şi de comisia juridică a fost ca pedeapsa să fie proporţională cu frauda. Şi au insistat că la această proporţie de 5%, dânşii nu pot să recomande retragerea titlului", a explicat la vremea respectivă, pentru News.ro, fostul ministru Mircea Dumitru.

Pentru mai multe detalii despre cazul Kovesi intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne