Toader, de la Festivalul de folclor pentru deţinuţi: Sunt optimist că scăpăm anul acesta de MCV

Prezent la Festivalul de folclor pentru deţinuţi, ministrul PSD al Justiţiei Tudorel Toader s-a declarat optimist că România va reuşi să scape de Mecanismul de Cooperare şi Verificare chiar în acest an.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, autor al recentului proiect ce vizează modificarea Legilor Justiţiei care a inflamat spiritele în ţară, şi-ar dori ca ţara noastră să scape anul acesta de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) impus de Comisia Europeană.

"Eu pot să vă spun că, sigur, aş dori (să scăpăm în acest an de MCV - n.r.), dar decizia, sigur, nu este a mea. Noi avem şi un interes - să spun - până la urmă o determinare suplimentară a faptului că în primul semestru din 2019 preluăm preşedinţia rotativă (a Consiliului UE - n.r.) şi sperăm noi să nu avem preşedinţia şi tutela MCV-ului în acelaşi timp. Da, sunt optimist că aşa vor sta lucrurile", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Justiţiei, în ziua de joi au avut loc două şedinţe foarte importante.

"A fost o şedinţă lărgită cu cei care fac parte din componenţa comisiei de MCV, după care am rămas într-o întrevedere mai restrânsă cu preşedinta CSM, cu vicepreşedinta Înaltei Curţi, cu procurorul general, cu procurorul-şef de la DNA. Au fost discuţii foarte bune, foarte aplicate, foarte lămuritoare de natură a avea fiecare instituţie participantă la îndeplinirea celor douăsprezece recomandări, de îndeplinirea fiecărei cerinţe, fiecărei recomandări, când vine 18 (septembrie - n.r.) acum şi vine misiune de verificare a MCV-ului să arătăm foaia de progres de la ultima vizită, din 3-5 mai, dacă nu greşesc", a precizat Tudorel Toader.

Întrebat de jurnalişti dacă lucrurile stau bine, ministrul a replicat: "vă asigur că stăm foarte bine".

Care este următorul pas dacă sunt îndeplinite condiţiile?

"Sunt eforturi conjugate. Eu vă spuneam şi cu alte ocazii şi repet cât va fi cazul. Până la urmă, trebuie să se constate că îndeplinim fiecare punct din cele douăsprezece recomandări, fiecare subpunct pe care fiecare recomandare îl are în parte şi atunci să se constate, sper eu, că am îndeplinit subpunctele şi punctele, după care va urma decizia de ridicare a MCV-ului, care, sigur, e o decizie politică, dar pe un fundament obiectiv, pe ceea ce se constată", a explicat Tudorel Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne