Cîţu, avertisment pentru Tudose: Mă obligă să propun înfiinţarea unei comisii de anchetă!

Dacă Guvernul Tudose va face o rectificare bugetară pozitivă, PNL trebuie să solicite înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, a atras atenţia senatorul Florin Cîţu.
Florin Cîţu
Florin Cîţu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank, a explicat de ce rectificarea bugetară poate fi doar una negativă, în ciuda declaraţiilor făcute de Mihai Tudose, şi a solicitat audierea premierului în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital de la Senat.

"Liviu Dragnea, ai curaj să-ţi rectifici erorile din programul de guvernare? Astăzi despre un lucru foarte important pentru viitorul nostru. În România rectificările bugetare sunt fie pozitive, fie negative. Mai există şi situaţia în care se iau bani din bugetul unui minister (pentru că nu s-au cheltuit acei bani) şi se transferă altor ministere. Atenţie! Asta este o rectificare simplă, nu pozitivă (aviz Tudose).

Rectificarea pozitivă se poate face doar când veniturile la buget încasate sunt mai mari decât cele programate. Astfel Guvernul distribuie un surplus. Rectificarea negativă se face atunci când veniturile încasate sunt mai mici decât cele programate (aviz Dragnea). Atunci trebuie să reduci cheltuielile", a declarat Florin Cîţu.

A. Situaţia existentă şi premizele rectificării bugetare

"Rapoartele trimestriale publicate de Ministerul Finanţelor arată că după 6 luni veniturile la buget sunt cu 5 miliarde mai mici (!!!) decât cele programate. Asta în ciuda creşteri economice pe care Tudose ne-o vinde ca fiind cea mai mare din Uniunea Europeană, de 5.8%. Mai mult, în primele 6 luni ale lui 2017 datoria publică a crescut cu 18.7 miliarde lei. Iar preţurile de consum, după 7 luni, au crescut cu 1.5% şi sunt estimate să depăşească ţinta de inflaţie. Cel mai important lucru însă este că din creşterea economică de 5.8% în primul semestru, 5.5 vine din consum. Adică 95%. Şi cu toate acestea veniturile din TVA sunt mai mici cu 4.7 miliarde decât cele programate.

Acestea sunt premizele de la care pleacă o decizie de rectificare bugetară care poate fi doar negativă!

Pentru o imagine cât mai clară a situaţiei bugetului la momentul acestei rectificări bugetare sunt obligat să cer ca Prim-Ministrul, Mihai Tudose, să fie audit în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital de la Senat pentru a prezenta execuţia bugetului general consolidat (nu doar a bugetului de stat), colectarea TVA fără SWAP, rambursările TVA în comparaţie cu programul aprobat la începutul anului!"

B. Decizia privind rectificarea bugetară

"În aceste momente, situaţia economică arată că este necesară o rectificare a bugetului. Prima rectificare bugetară din acest an poate fi doar negativă. În cazul în care Guvernul decide să facă o rectificare pozitivă, aşa cum declară public, premierul Tudose se va afla exact în situaţia în care se află şi guvernarea anterioară. O rectificare bugetară pozitivă mă obligă să propun PNL să ceară o comisie de anchetă a rectificării bugetare!

Să argumentez.

La începutul lui ianuarie am făcut parte din comisia de anchetă a rectificărilor bugetare din anul 2016. Această comisie a fost cerută de Liviu Dragnea pentru a ancheta "gaura" de la buget. Acum situaţia este mult mai gravă deoarece anul trecut veniturile la buget erau cu 4.7 miliarde mai mici decât cele programate. Anul acesta sunt cu 5.1 miliarde mai mici. Dar, înainte de a avea această rectificare este necesar să avem concluziile raportului comisiei de anchetă pentru rectificările din 2016. Vă reamintesc că în acel moment atât Grindeanu cât şi Ministrul Finanţelor Publice au declarat public că Dragnea se înşeală.

Aici este bine să menţionez şi ce spunea Curtea de Conturi despre rectificările bugetare din 2016:

- cele două rectificări bugetare au fost realizate într-o manieră optimistă, deşi gradul de realizare a veniturilor bugetare la momentul elaborării acestor acte normative înregistra valori cu circa 5% mai mici decât nivelul programat (veniturile nerealizate la BGC de 4,7 miliarde lei, respectiv de 9,5 miliarde lei);

- decizia corectă în cazul celor două rectificări bugetare ar fi fost ajustarea negativă atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor bugetului general consolidat; (aceasta este concluzia raportului Curţii de Conturi)."

Concluzia lui Cîţu

"Concluzia mea este că prima rectificare bugetară în acest an trebuie să fie negativă! În acest context trebuie să menţionez şi ce se întâmplă cu locurile de muncă. În 2016, în primele 6 luni au fost create 131 mii locuri de muncă, iar 2017 cu o creştere economică cu 1 punct procentual mai mare doar 120 mii locuri de muncă!

Vedeţi de ce mă îngrijorez? Ne spun că avem creştere economică record în timp ce veniturile la buget sunt mai mici şi economic creează mai puţine locuri de muncă. Ceva nu se leagă!

Sfatul meu pentru Guvernul Tudose este că de această dată să ia o decizie bazată pe realităţile economice şi nu una care să asigure doar promovarea imaginii PSD. Aceasta este o decizie foarte importantă!"