USR ia atitudine în Parlament: Să meargă la CCR doar cei care n-au fost membri de partid în ultimii 9 ani

Vor putea deveni judecători CCR doar cei care nu au fost membri de partid în ultimii 9 ani, potrivit unui proiect de lege marca USR care vizează modificarea legii de organizare şi funcţionare a Curţii.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională, o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior şi trebuie să nu fi fost membru într-un partid politic în ultimii 9 ani, se arată într-un proiect de lege depus de USR la Camera Deputaţilor.

"Judecătorul care a votat împotrivă (unei decizii - n.r.) poate formula opinie separată în baza independenţei judecătorului. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurentă. (...) Niciunul dintre judecătorii Curţii nu poate interveni pentru modificarea opiniei concurente sau a opiniei separate", se mai precizează în proiectul USR, citat de Agerpres.

Potrivit iniţiatorilor, pentru o protecţie efectivă împotriva unor potenţiale abuzuri precum şi pentru consolidarea prestigiului Curţii Constituţionale, asupra judecătorilor constituţionali nu trebuie să planeze nicio suspiciune legată de eventuala favorizare a unor grupări politice.

"Remarcăm că în general formaţiunea politică PSD a nominalizat pentru funcţii de judecători constituţionali membri proprii, chiar având legături de familie cu un membru din conducerea sa, spre deosebire de celelalte formaţiuni politice care, cu câteva excepţii, au înţeles să nominalizeze personalităţi independente neafiliate politic", au afirmat iniţiatorii.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe 9 octombrie.