TNB dă afară 50 de angajaţi. Marius Manole: "Un popor fără cultură e uşor de îngenuncheat, asta vor să facă"

Marius Manole (dreapta), alaturi de alti colegi actori, pe scena TNB la finalul spectacolului.
Marius Manole (dreapta), alaturi de alti colegi actori, pe scena TNB la finalul spectacolului. (Screenshot)

Regizorul de teatru Radu Afrim a anunţat, miercuri, că zeci de tehnicieni au fost daţi afară de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în timp ce, în instituţia respectivă, „există zeci de oameni inutili despre care de câte ori întreb 'cu ce se ocupă ăsta?' nimeni nu ştie să-mi răspundă”.

„Azi au fost daţi afară din Teatrul Naţional Bucureşti zeci de tehnicieni. (maşinişti, luminişti, oameni de la sunet, video, cabiniere, recuziteri etc) . Adică fix oamenii necesari facerii şi păstrării unor spectacole (într-un teatru cu 6 săli) . Există în TNB zeci de oameni inutili despre care de câte ori întreb ‘cu ce se ocupă ăsta?’ nimeni nu ştie să-mi răspundă. Sunt sigur că de aceştia nimeni nu s-a atins. Aşa cum nu s-a atins nici de actorii angajaţi care nu joacă de ani de zile nimic dar iau salarii uriaşe. Sistemul nu e ok, nu e ok deloc, sunt sigur că infecţia asta se va extinde şi la celelalte teatre, deja e dificil de tot să scoţi în România un spectacol de care să nu-ţi fie ruşine din punct de vedere tehnic, care să sune şi să arate cât de cât european. Ce e de făcut? Pe cine interesează?”, a scris Radu Afrim pe pagina sa de Facebook.

În această conjunctură dificilă în care se află colegii săi din departamentul tehnic, actorul Marius Manole a făcut, miercuri seara, la finalul unui spectacol, un apel în care cerea reangajarea colegilor rămaşi fără loc de muncă.

„Ieri, 50 dintre colegii noştri au fost daţi afară. Sigur că aici ne vedeţi pe noi, dar în spatele nostru sunt foarte mulţi oameni care muncesc pentru noi, oameni fără de care acest teatru nu ar putea funcţiona, oameni pentru care teatrul înseamnă la fel de mult ca şi pentru noi. Iar 50 de oameni au fost daţi afară, li s-a desfăcut contractul de muncă înaintea vacanţei de vară.

Rugăm pe această cale, dacă ne aude cineva, la Ministerul Culturii şi toţi oamenii implicaţi care pot ajuta aceşti oameni să deblocheze acele posturi. Pentru că sunt posturi, există şi dacă s-ar debloca, aceşti oameni ar putea fi angajaţi. Pentru teatru nu ar costa mare lucru. Deci ar fi în regulă pentru toată lumea.

Ministerul Culturii, Guvernul României… altfel să ştiţi că Teatrul Naţional e blocat. Fără aceşti oameni nu mai funcţionează nicio sală, multe spectacole nu vor mai avea loc pentru că au fost daţi afară oameni care se ocupă de proiecţii, sunet, lumini… fără aceşti oameni teatrul nu poate funcţiona, noi nu vom putea funcţiona”, a afirmat Marius Manole pe scenă.

Noi ştim ce fac ei, şi ştim că pentru ei cultura e ceva care nu le este cunoscută, nu ştiu termenul şi cred că un popor fără cultură este uşor de îngenunchiat şi asta vor să facă, dar îi rugăm din suflet să deblocheze aceste posturi pentru colegii noştri. Vă mulţumim”, a mai adăugat Marius Manole.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

De precizat că, pe parcursul spectacolului, artiştii au purtat pe scenă banderole albe, în semn de protest faţă de situaţia dificilă în care se află colegii lor.

Managerul general al TNB, Ion Caramitru, a precizat că în 2019 bugetul pentru bunuri şi servicii a scăzut cu 2 milioane de lei.

Vorbesc în numele Teatrului Naţional şi în nume propriu, dar în aceeaşi măsură sunt angajat împreună cu toţi colegii mei din sistemul instituţional cultural administrat de Ministerul Culturii. Anul acesta, bugetul pentru bunuri şi servicii a scăzut cu 2 milioane de lei, în schimb a crescut la venituri proprii cu un milion. E puţin absurd să spui că nu-ţi mai dau bani, dar tu trebuie să vinzi mai multe bilete. Pentru că ar trebui să fac mai multe premiere şi să am mai mult public”, a declarat Ion Caramitru, citat de Libertatea.

Concedierile vin în contextul în care Guvernul şi Primăria Capitalei au tăiat bugetul instituţiilor culturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură