Titus Corlăţean: Românii au contribuit la creşterea economică a Marii Britanii, dar nu sunt trataţi corect

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe
Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat miercuri că este nemulţumit de faptul că tema valului de imigranţi români este utilizată în precampania electorală din Marea Britanie. Corlăţean a precizat totodată că românii nu sunt trataţi corect, chiar dacă au contribuit prin munca lor la Olimpiada de la Londra şi la creşterea economică a Marii Britanii.

"Nu am niciun fel de satisfacţie pentru a vedea faptul că iată, din nou, tema românilor, între altele şi a bulgarilor şi altora, este din nou folosită în precampanii electorale din dorinţa de a câştiga capital politic. Ar fi bine să nu se uite că românii, cetăţeni europeni, au contribuit ani de zile la prosperitatea şi creşterea economică din foarte multe state membre UE, inclusiv Marea Britanie (...) Românii au contribuit la creşterea economică din Marea Britanie, au contribuit prin muncă fizică pe care alţii poate nu au făcut-o, nu au făcut-o britanicii sau nu au vrut să o facă alţii, la succesul Olimpiadei de la Londra, prin tot ceea ce a însemnat infrastructură, construcţia stadionului faimos", a declarat ministrul Corlăţean miercuri seara, la televiziunea Digi 24.

Ministrul a precizat că o parte a presei şi unii politicieni din Marea Britanie nu-i tratează corect pe români, indicându-i acum ca inamici, deşi aceştia au fost utili în perioada de creştere economică.

"Acum că suntem în context de criză economică, după ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii noştri? Nu cred că este o tratare corectă a ceea ce a însemnat contribuţia românilor în Marea Britanie", a declarat Corlăţean.

Politicianul a mai arătat că în Marea Britanie lucrează mulţi români cu nivel foarte bun de educaţie şi pregătire, asigurat de statul român.

"Este convenabil pentru aceste categorii, dar când vorbim de alte categorii socio-profesionale, aceştia devin deranjanţi. Nu este în regulă", a mai afirmat şeful diplomaţiei române.

România a aderat deja de şase ani la UE, a argumentat apoi Corlăţean, iar românii care au dorit să-şi găsească un loc de muncă în afara ţării au făcut-o deja, orientându-se spre ţările latine ca Italia şi Franţa, în care se acomodează mai uşor.

Titus Corlăţean a mai menţionat că tema valului uriaş de imigranţi români a fost prezentă în presa britanică şi înainte de momentul aderării României, în ianuarie 2007.

"În presa britanică apăruse aceeaşi chestiune, vor veni valurile de invadatori români, vor lua locurile de muncă, vor genera nu ştiu ce val de criminalitate. Au fost jurnalişti britanici pe 1 ianuarie 2007 la Aeroportul Heathrow să aştepte valul uriaş de români şi au fost extrem de dezamăgiţi că doar doi turişti români au coborât pe solul britanic", a declarat ministrul.

Ministrul de Externe a subliniat apoi că nu doreşte să intre în dezbaterea politică internă din Marea Britanie, însă a avut demersuri constante pe lângă omologul William Hague şi a primit asigurări că Tratatul de Aderare va fi respectat, iar la 1 ianuarie 2014 restricţiile de muncă pentru români vor fi ridicate.

UKIP, un partid britanic naţionalist şi eurosceptic, intenţionează să exploateze temeri privind o migrare masivă dinspre România şi Bulgaria, prin plasarea acestei teme în centrul strategiei campaniei electorale pentru alegeri locale, a relatat luni The Independent în ediţia electronică.

50.000 de români şi bulgari vor veni în Marea Britanie anual

După anularea anul viitor a restricţiilor impuse României şi Bulgariei, aproximativ 50.000 de români şi bulgari vor veni în Marea Britanie anual, anunţă organizaţia Migration Watch , relevă joi BBC News Online.

Cetăţenii celor două state UE vor beneficia de libertatea de a circula în cadrul Uniunii, de la 1 ianuarie 2014.

Centrul britanic de studiu a politicilor sociale prevede acest nivel anual de imigranţi în primii cinci ani după anularea restricţiilor şi avertizează asupra unor "consecinţe semnificative" asupra locuinţelor şi locurilor de muncă.

Unii miniştri britanici afirmă în schimb că un calcul în acest sens este dificil de realizat, iar Ministerul de Interne a anunţat că lucrează la măsuri destinate reducerii imigraţiei.

Un "aflux" de români şi bulgari, după deschiderea pieţei muncii în decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuinţele, existente deja în ţară, a avertizat ministrul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală Eric Pickles.

Ministerul britanic de Interne a anunţat că, până la sfârşitul acestei legislaturi, vrea să reducă numărul imigranţilor de la "sute de mii" la "zeci de mii".

De la 1 ianuarie 2014, românii şi bulgarii, ca orice alţi cetăţeni UE, obţin un acces nerestricţionat pe piaţa muncii din M.Britanie, unde, în prezent, au nevoie de o autorizaţie de lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne