Corlăţean: Există propuneri de ambasadori la Roma şi Atena, poate clarificăm situaţia cu Preşedinţia

Epoch Times România
17.01.2013

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că a făcut propuneri pentru posturile de ambasador de la Roma şi Atena încă din toamna anului trecut, dar procedura nu a avansat şi speră că va clarifica această situaţie cu Preşedinţia, în zilele următoare.

„Am formulat deja din toamna anului trecut unele propuneri pentru Roma, pentru Atena, am o propunere pe care doresc să o formulez într-o altă capitală importantă pe relaţia României strategică cu Polonia în speţă, cu Varşovia, şi bineînţeles urmează alte mandate de ambasador care expiră în acest an. Deci, lucrurile acestea trebuie tratate şi le tratez, vă asigur foarte serios, dar e nevoie de (...) un dialog instituţional care să permită rapid, dar rapid confirmarea unor soluţii. Există o mare aşteptare şi din partea Italiei, şi din partea Poloniei, ca să dau doar două exemple pentru ca România să aibă cât mai rapid ambasador la post acolo”, a afirmat miercuri şeful diplomaţiei, la Digi24.

Titus Corlăţean a dat vina pe „toamna electorală” pentru faptul că „procedura n-a avansat”. ”Aştept cu interes ca, dacă se poate, în zilele următoare, să clarificăm acest subiect cu Preşedinţia”, a punctat ministrul de externe.

La 26 iunie 2012, ambasadorul propus de MAE la Roma, Dana Manuela Constantinescu, a primit aviz negativ la audierea în comisiile reunite de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Constantinescu nu a ştiut să spună în timpul audierilor cine sunt miniştrii de externe şi de interne ai Italiei.

Dana Manuela Constantinescu a fost nominalizată pentru acest post de fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, propunerea fiind criticată de USL, pe atunci în opoziţie.

La 20 decembrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a semnat rechemarea în ţară a ambasadorului Răzvan Rusu, după ce l-a criticat pentru că nu a participat la un eveniment de Ziua Naţională a României, de la Roma.

De atunci, România nu are ambasador într-o ţară cu o importantă comunitate de români.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor