Corlăţean: Cine nu respectă Tratatul UE privind libertatea de a munci,să-şi asume consecinţe la CJUE

Epoch Times România
17.01.2013

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că ţările care nu vor să respecte Tratatul UE privind libera circulaţie a forţei de muncă, ar trebui să-şi asume consecinţe la Curtea de Justiţie a UE,dar consideră că toate statele vor ridica restricţiile pentru români şi bulgari,la 1 ianuarie 2014.

„Cine îşi propune să nu respecte Tratatul, să-şi asume consecinţe juridice la Curtea de la Luxemburg (n.r. - Curtea de Justiţie a UE), şi politice şi pecuniare, este liber s-o facă”, a declarat miercuri, la Digi24, ministrul de externe, referindu-se la obligaţia statelor membre care menţin încă restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari de a le ridica la 1 ianuarie 2014.

Şeful diplomaţiei crede că „toate statele care mai menţin încă restricţii vor respecta această prevedere, această clauză a Tratatului UE”.

Într-un interviu acordat BBC1 la 6 ianuarie, David Cameron a sugerat că vrea să limiteze accesul imigranţilor est-europeni, în special români şi bulgari, la sistemul britanic de ajutoare sociale. Această intenţie ar avea ca scop limitarea costurilor care vor fi generate de un nou val de imigranţi din Europa de Est, după ce restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari vor fi ridicate.

Potrivit BBC, consilierii său nu au putut oferi detalii în legătură cu modalităţile limitării accesului imigranţilor la ajutoarele sociale, dar se pare că ministrul de interne, Theresa May, examinează deja mai multe posibilităţi în acest sens.

La solicitarea NewsIn, Ministerul de Externe a precizat, la 9 ianuarie, că a obţinut, în ianuarie 2013, asigurări din partea autorităţilor britanice privind respectarea legislaţiei europene referitoare la liberalizarea accesului cetăţenilor românia pe piaţa muncii din Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie 2014.

De altfel, noilor state membre li se pot aplica restricţii în ceea ce priveşte libera circulaţie a muncitorilor pentru o perioadă de cel mult 7 ani de la data aderării, astfel că de la 1 ianuarie 2014 României şi Bulgariei nu li se mai pot aplica aceste restricţii.

În prezent, 10 ţări din UE menţin şi în 2013 restricţiile pentru muncitorii români: Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Comisia Europeană a aprobat în decembrie 2012 o cerere transmisă de autorităţile din Spania privind prelungirea restricţiilor impuse lucrătorilor români până la 31 decembrie 2013 din cauza problemelor care afectează piaţa muncii din această ţară.

Iniţial, Spania şi-a deschis piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar a introdus restricţii în august 2011 pentru români. Aceste restricţii ar fi trebuit să fie aplicate până la 31 decembrie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor