Corlăţean: Din cele 11 puncte trasate de CE rămân în suspensie numirile la Procuratură şi DNA

Epoch Times România
16.01.2013

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat marţi că din cele 11 puncte trasate de Comisia Europeană rămân în suspensie numirile Procurorului general şi procurorului-şef al DNA, dar că au fost realizate progrese, care ar trebui consemnate de o manieră obiectivă în raportul MCV din ianuarie.

Corlăţean a precizat că, dincolo de dezbaterea MCV în spaţiul public, „există progres concret, există progres important care pe partea tehnică a raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare în mod normal vor trebui să fie reflectate”.

„Cele 11 puncte, partea mai politică care a fost adăugată la raportul CE după vara trecută, mare parte din aceste probleme au fost rezolvate de mai multă vreme. Rămâne, e adevărat, în suspensie, de exemplu, această chestiune a numirilor Procurorului general, respectiv procurorului-şef la DNA, dar să nu uităm totuşi că până una alta înţelegerea şi discuţiile cu CE privind o procedură transparentă de prezentare a candidaturilor, de evaluare la Ministerul Justiţiei şi după aceea transmiterea la CSM, această procedură a fost pe deplin respectată”, a precizat, la RRA, Titus Corlăţean, care nu a dorit să comenteze dezbaterile din CSM.

„Până una alta, procedural aceşti paşi au fost făcuţi. Deci sunt lucruri care totuşi trebuie consemnate de o manieră obiectivă, în opinia mea”, a spus şeful diplomaţiei.

Titus Corlăţean a acuzat faptul că în spaţiul public se discută prea puţin „de eforturile pe care instituţiile româneşti, inclusiv sau mai ales Ministerul Justiţiei, în ultimele luni le-au promovat, le-au desfăşurat, pentru că vorbim aici de resurse alocate bugetar şi financiar pentru corpul magistraţilor, pentru infrastructura instanţelor, pentru aspectele legislative. Ei, lucrurile astea, din păcate, sunt mai puţin evocate iar aici există paşi concreţi, importanţi, există progrese care, sunt convins, vor fi evidenţiate în viitorul raport”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor