Tillerson se va întâlni cu Lavrov în Manila, în weekend

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că plănuieşte să se întâlnească cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în Manila, în perioada 5-6 august.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

Tillerson a făcut anunţul marţi, susţinând că relaţia Washingtonului cu Moscova “continuă să se afle sub un stres considerabil”.

Dar, el a adăugat că Statele Unite conlucrează cu Rusia şi alte state pentru a crea condiţii de avansare a discuţiilor pentru pace în Siria.

Tillerson a afirmat că administraţia SUA încă consideră că preşedintele sirian Bashar al-Assad nu are niciun viitor în conducerea Siriei şi că luptătorii iranieni care ajută forţele lui Assad să lupte împotriva rebelilor sirieni ar trebui să se întoarcă acasă.

În ciuda încercărilor Moscovei de a reduce semnificativ personalul misiunilor diplomatice americane în Rusia, ca răspuns la un posibil nou val de sancţiuni americane împotriva Moscovei, Tillerson a precizat că Rusia şi SUA încă împărtăşesc un interes comun în lupta antitero.

Departamentul de Stat american a anunţat că Tillerson va călători spre Filipine în 5 august, ca parte a unui tur de 5 zile în Asia de Sud-Est, din care mai face parte Tailanda şi Malaezia.

În capitala filipineză Manila, Tillerson se va întâlni cu diplomaţi de la Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est şi va discuta despre denuclearizarea Peninsulei Coreea, despre securitatea maritimă şi lupta împotriva terorismului.

În acelaşi timp, Tillerson a precizat că nu învinuieşte China pentru faptul că Phenianul aparent a dezvoltat rachete balistice intercontinentale capabile să transporte focoase nucleare, dar a declarat că Washingtonul doreşte ca Beijingul să îşi folosească influenţa economică asupra Coreei de Nord.

Tillerson a mai afirmat marţi că ţara sa nu doreşte să schimbe regimul din Coreea de Nord, al dictatorului comunist Kim Jong-un.

Dar a adăugat, totuşi, că doreşte să aibă un dialog cu liderii nord-coreeni la un moment dat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe