Testarea Gabrielei Firea şi irelevantă, şi periculoasă. Expert demontează fake news-ul PSD-ului

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.07.2020

Şefa Comisiei Covid şi directoare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol a explicat într-un interviu acordat Spotmedia.ro. de ce testarea făcută de Gabriela Firea la nivelul Capitalei este irelevantă, ba chiar poate avea efecte periculoase (cum, de altfel s-a şi întâmplat, PSD folosind-o pentru a acredita ideea că de fapt rata infectărilor este mult mai mică decât o prezintă Guvernul).

”Dacă faci testarea doar la voluntari, vin persoane sănătoase la care probabilitatea de a fi pozitive este foarte redusă. Este o eroare de selecţie. Nu putem spune că are reprezentativitate”, a declarat medicul.

Redăm dialogul şefei Comisiei Covid cu Ioana Ene Dogioiu:

Testarea dnei primar Firea a scos la iveală 4 pozitivi la 4.600 de teste PCR. Adică un număr infim. Cum vă explicaţi un asemenea grad infim de infectare?

Simplu: s-a făcut pe voluntariat. Cine se înscria pe listă?

Cine?

Cine nu avea nimic.

Dar putea descoperi asimptomatici.

Asimptomaticii nu sunt chiar aşa de mulţi, iar restul sunt testaţi de sistemul de stat. Selecţia într-un studiu ştiinţific este cheia problemei. Dacă faci testarea doar la voluntari, vin persoane sănătoase la care probabilitatea de a fi pozitive este foarte redusă. Este o eroare de selecţie. Nu putem spune că are reprezentativitate.

Şi un asemenea rezultat nu creşte riscul ca oamenii să aibă impresia că totul e în regulă şi nu e nevoie de măsuri de prevenţie?

Sigur că da.

Care e în mod real situaţia în Bucureşti?

În Bucureşti, numărul de cazuri a crescut în ultimele 2 săptămâni. Situaţia săptămânii precedente cu cele mai multe cazuri este aşa: 45,5% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Argeş, Braşov, Prahova şi Buzău.

Interviul integral poate fi citit aici

Reamintim că, în vreme ce medicii se plâng că secţiile de terapie se umplu, că virusul poate avea efecte grave etc., PSD a invocat testarea organizată de Gabriela Firea pentru a acuza Guvernul că de fapt mistifică realitatea în legătură cu numărul de cazuri. Testarea Gabrielei Firea a fost făcută însă pe oameni sănătoşi, în timp ce testele prezentate de autorităţi sunt făcute persoanelor care au simptome.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor