Teodorovici "vopseşte gardu'", înăuntru, leopardul. Măsuri de austeritate anunţate după CEx

Eugen Teodorovici şi Viorica Dăncilă
Eugen Teodorovici şi Viorica Dăncilă

După ce luni de zile s-a lăudat în spaţiul public cu economia care duduie, luni, după CEx-ul PSD, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat măsuri de austeritate de nejustificat în condiţiile de creştere economică.

Ieşit în conferinţă de presă alături de Viorica Dăncilă, ministrul Teodorovici a încercat însă să prezinte măsurile pe care Guvernul PSD le va lua fie ca venind în întâmpinarea dorinţelor societăţii civile, fie ca fiind de sorginte europeană. Merită precizat că, deşi România înregistrează un deficit bugetar aproape dublu faţă de anul trecut, ministrul de Finanţe a ţinut să nege hotărât că Guvernul vrea să mai taie din cheltuieli pe fondul lipsei banilor la buget.

O primă măsură anunţată de Teodorovici vizează mult blamatele pensii speciale. Şi nu, n-a anunţat că se va renunţa la pensii speciale aşa cum cer într-adevăr românii, ci că acestea ar urma să se plafoneze la "să spunem" 10.000 de lei urmând ca la ceea ce depăşeşte această sumă să se aplice o aşa-numită taxă de solidaritate.

"În primul rând este vorba de ceea ce de foarte mulţi ani de zile poate românii solicită, şi poate într-un mod justificat, şi anume, subiectul legat de pensiile speciale, cum sunt ele numite. Şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi ceea ce Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere - un plafon de 10.000 lei, iar ce depăşeşte această suma să fie aplicată o taxă de solidaritate dacă doriţi, şi credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri. Este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi, desigur, Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală.

Teodorovici a mai precizat că propunerea sa a fost „convenită de principiu în cadrul CEX-ului” PSD însă n-a dat informaţii despre ce nivel va avea această „taxă de solidaritate”.

O altă măsură care ar urma să fie adoptată de Guvern, măsură pe care Teodorovici n-a putut-o prezenta ca fiind una ce vine în întâmpinarea dorinţelor românilor, a fost reducerea gratuităţilor pentru studenţi, mai exact reducerea gratuităţilor la călătoriile cu trenul.

"O a doua chestiune este legată de ceea ce am aplicat şi anul trecut în zona studenţilor ca şi gratuitate pe calea ferată. Şi aici, o propunere la fel, înspirându-ne şi din alte zone mari ale Europei şi va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens, cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor. Putem să discutăm elemente legate de limitarea poate a numărului de călătorii în fiecare an şi putem să avem ca exemplu alte categorii de români pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră.

De asemenea, vârsta până la care să se poată aloca aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea putem să îl corelăm şi cred că ar fi corect să facem acest lucru de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi, adică să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor tocmai pentru a stimula o astfel de măsură.

A fost o discuţie asupra căreia a fost dorinţa de a informa toţi colegii din CEx, a obţine un acord de principiu dar forma exactă cu toate elementele din spate vor face subiectul unei alte discuţii, astfel încât până pe 31 în momentul rectificării bugetare să se ia o decizie şi vizavi de astfel de măsuri", a declarat Teodorovici.

"Repet, sunt elemente care nu sunt luate, e foarte important de subliniat, aşa cum poate se doreşte a se interpreta, din lipsă de bani. Sunt măsuri care trebuie să fie luate pentru că este logic ca - spunem noi - astăzi în România, sunt măsuri ca să spunem aşa, vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită. Deci nu sunt măsuri luate din lipsă de bani şi v-am spus rectificarea s-a prezentat, se va încheia spunem noi cu succes", a adăugat ministrul.

Reamintim că în pofida asigurărilor date de ministru, România a înregistrat la finele primelor 5 luni din an un deficit bugetar aproape dublu faţă de anul trecut. Veniturile nu pot ţine pasul cu cheltuielile, astfel încât Guvernul are "o gaură" la buget de 14,7 miliarde de lei pe care n-o mai poate pune în cârcă tehnocraţilor şi pe care va trebui să o acopere cumva. Şi lucrurile nu se opresc aici... În septembrie se măresc şi pensiile şi nu se ştie cum va reuşi Guvernul să strângă cureaua sau la ce împrumuturi ne putem aştepta, aceasta în condiţiile în care ţara noastră se împrumută la dobânzi mai mari decât Grecia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne