Teodorovici reacţionează: Cîţu nu ştie să citească un buget. Sunt Al Capone cum este el şeful FBI

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Fostul ministru PSD al Finanţelor Eugen Teodorovici a respins joi, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului din Kiseleff, acuzaţiile grave lansate de succesorul său liberal, Florin Cîţu, despre "situaţia reală" dezastruoasă a economiei după mai bine de trei ani de guvernare pesedistă.

"M-aş fi aşteptat ca ceea ce discutăm astăzi să fie strâns legat de o situaţie pe care ministrul de Finanţe, domnul Vasile Cîţu, mă aşteptam să o prezinte după primele zece zile de mandat. Din păcate a fost o tentativă de conferinţă de presă. Am să încerc să fac referire la câteva dintre datele pe care dânsul le-a afirmat astăzi. În primul rând, dacă ar fi să ne luăm după alegaţiile domnului Florin Cîţu, ar trebui să mă prezint în faţa dvs. ca Eugen Teodorovici alias Al Capone. Dar sunt Al Capone cum domnul Vasile Cîţu este şeful FBI. Dincolo de glumă, o discuţie serioasă pe situaţia economică a României ar trebui să aibă în vedere datele pe care Ministerul de Finanţe trebuia să le prezinte astăzi în mod public. În primul rând vreau să îmi exprim profunda dezamăgire şi mâhnire chiar vizavi de faptul că Cîţu nu ştie să citească un buget şi mai ales felul în care dânsul astăzi a înţeles să se prezinte ca ministru de Finanţe", a declarat Teodorovici.

Liderul PSD a precizat că îşi doreşte "foarte mult" ca până la primele discuţii oficiale cu partenerii internaţionali ai ţării, Cîţu să dea dovadă "de înţelepciune şi de înţelegere" în sensul că reprezintă interesele acestei ţări mai presus de orice.

"În primul rând, din cele câteva declaraţii pe care dânsul le-a făcut, vreau să clarificăm în primul rând această discuţie despre gaura pe care dânsul a găsit-o în bugetul României. Gaura să înţeleg că înseamnă ceva ce lipseşte, eventual poate să se exprime faţă de deficitul pe care bugetul de stat îl are astăzi. Am văzut ca s-au făcut trimiteri la execuţia la 9 luni de zile, la execuţia la 10 luni de zile cu toate că datele oficiale încă nu sunt colectate la nivelul Ministerului de Finanţe după cum ştim cu toţii, aşa că este un semn de întrebare vizavi de situaţia corectă despre finanţele României. Domnul Vasile Cîţu a prezentat o situaţie din slide-urile domniei sale, unde prezintă doar parţial o execuţie când la 9 luni când la 10 luni. De pe site-ul Ministerului de Finanţe era simplu să se fi luat o situaţie care prezintă în mod foarte clar un istoric al modului în care veniturile şi cheltuielile au fost programate şi desigur cum a fost execuţia pe fiecare an în parte. De acolo ce vedem în mod foarte clar? Că întotdeauna veniturile programate şi raportat la partea de execuţie a fost tot timpul o diferenţă, ceea ce se traduce în deficit. Dar dacă luăm pe 2019 la prezent, avem 21,7 miliarde de lei veniturile bugetare estimate, iar cheltuielile bugetare de 21 miliarde de lei. Ceea ce arată în mod foarte clar că nu există niciun fel de gaură în bugetul de stat", a precizat Teodorovici.

În acelaşi timp, liderul PSD a făcut un apel public la premierul Ludovic Orban şi la noul ministru al Finanţelor "să se abţină" de la declaraţii publice, pentru că nu fac altceva decât să afecteze întreaga economia.

Teodorovici pretinde că, prin ieşirea sa publică de astăzi, Cîţu a reuşit să ducă leul la un minim istoric, iar efectele negative se vor resimţi în întrega economie a României.

"Eu, ca ministru de Finanţe am lucrat foarte corect cu toţi colegii din Ministerul de Finanţe. Tot ceea ce eu am prezentat în mod public are în spate, să spunem, asumarea prin semnătură a întregului pachet de date oficiale pe care le-am dat opiniei publice. Nu există niciun fel de situaţie paralelă, nu există niciun fel de criteriu subiectiv, se poate verifica acest lucru. Am solicitat public dlui Vasile Cîţu să facă această prezentare şi am spus că îi las două săptămâni în care să prezinte situaţia reală, inclusiv dacă găseşte astfel de fapte şi îl rog încă o dată pe această cale să aducă cât mai repede public dovezi în acest sens. În caz contrar, cum spuneam, dacă nu înţelege ceea ce sper ca domnul Predoiu să îi explice, adică acest denunţ calomnios, va avea şi repercusiuni din partea noastră. Eu aştept să prezinte public cât mai curând. Dacă nu o face, ne vedem nevoiţi (să mergem la Parchet - n.r.), pentru că toţi cei care ne urmăresc trebuie să afle situaţia reală", a mai afirmat Teodorovici.

Declaraţiile integrale în materialul video.

Reamintim că noul ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a ieşit în conferinţă de presă şi a lansat acuzaţii deosebit de grave la adresa fostului Guvern PSD: ţara a fost condusă până acum după două bugete, o metodă folosită şi de fostul lider mafiot Al Capone, context în care este analizată posibilitatea sesizării procurorilor pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne