ALERTĂ. Cîţu: PSD a condus ţara după două bugete, ca Al Capone. Vrem să sesizăm procurorii pentru grup infracţional organizat

Florin Cîţu
Florin Cîţu

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a ieşit în conferinţă de presă, joi, şi a lansat acuzaţii deosebit de grave la adresa Guvernului PSD: ţara a fost condusă până acum după două bugete, o metodă folosită şi de fostul lider mafiot Al Capone, context în care este analizată posibilitatea sesizării procurorilor pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

"Vom vorbi despre situaţia reală din economie şi am avut o săptămână în care am stat şi m-am uitat să văd care este de fapt situaţia datelor reale. Ca o primă concluzie, cam tot ce am găsit aici a depăşit cele mai pesimiste aşteptări ale mele. Mai mult, am aflat că situaţia reală nu era cunoscută şi anticipată nici de partenerii noştri internaţionali. Deci informaţiile care circulau nu erau cele reale. Concluzia este că România în ultimii trei ani de zile … PSD, Teodorovici... economia Românei a fost condusă după două bugete. Şi o spun foarte responsabil, a fost un buget, cel prezentat în Parlament, cel care nu a fost asumat nici de premier şi nici de ministrul Finanţelor Publice. Dar a existat un al doilea buget, care avea de fapt toate informaţiile reale, un buget folosit pentru finanţarea baronilor locali", a declarat Cîţu.

Şeful Finanţelor a subliniat că este exact metoda folosită de Al Capone de a avea două registre: un registru pentru Fisc şi un registru pentru el.

"Aşa este situaţia şi aici, astăzi. Apar două întrebări aici: ce facem cu acest jaf şi cum împărţim? Pentru că rămânem cu toţii cu întrebarea dacă cei nevinovaţi, cei care nu au participat la acest jaf, trebuie şi ei să plătească, sau plătesc doar cei care au beneficiat de pe urma acestui jaf din banii publici? Asta este o întrebare la care trebuie să răspundem cu toţii. Eu vă voi ajuta sesizând organele competente. Ştiţi foarte bine că în aceşti 3 ani de zile PSD a promovat o serie de măsuri economice, şi la fiecare măsură economică promovată va curge lapte şi miere. Dar nu a fost aşa şi eu sunt azi aici pentru a vă arăta că situaţia este mult mai gravă. O altă concluzie care reiese din această analiză este că totul a fost premeditat. Tot ce s-a întâmplat în aceşti 3 ani de zile a fost premeditat. Pe de o parte aveam câteva indicii, prin faptul că îşi dădeau tot felul de derogări de la legea responsabilităţii fiscale şi aşa mai departe. Astăzi avem indicii uitându-ne le evoluţia, sau la cum au fost folosiţi banii în buget", a precizat Cîţu.

Potrivit şefului Finanţelor, un lucru foarte grav este că în ultimii trei ani de zile au fost afectate fundamentele economiei româneşti.

"Şi a spus-o şi guvernatorul României în prezentarea sa. La un moment dat a spus că economia nu este sustenabilă. La asta se referă când creşterea nu este sustenabilă, când fundamentele sunt afectate. Şi, din păcate, economia funcţionează după principii. Un principiu este că unei decizii politico-economice luate astăzi îi vom vedea efectele în viitor. Din păcate, astăzi vedem efectele ultimilor 3 ani de guvernare PSD. Şi am să încep cu bugetul şi trebuie să ştiţi şi românii trebuie să ştie că în ultimii 3 ani datele din buget au fost schimbate după plac, de multe ori discreţionar. O singură concluzie văd aici: doar pentru a-şi acoperi ilegalităţile pe care le făceau în timpul acestui mandat, iar bugetul naţional a fost transformat dintr-un instrument de suştinere a economiei într-un instrument în slujba partidului. O altă concluzie mai simplă de atât nu pot să găsesc. Am zis de derogările de la legislaţiile în vigoare, sunt mai multe exemple", a punctat Cîţu.

Ministrul Finanţelor a subliniat că instrumentul prin care aceşti bani erau transferaţi către interese de partid era "rectificarea bugetară".

"Pentru că la începutul anului bugetele păreau că erau dimensionate ok, erau bani pentru investiţii, erau bani pentru şcoli şi aşa mai departe, rectificările bugetare luau aceşti bani şi îi transferau exact către interesele de partid. Nu se putea face acest lucru fără complicitatea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi fără câteva artificii contabile care aranjau lucrurile pe care le-am mai prezentat înainte dar acum avem dovada că s-au făcut. Întotdeauna Dragnea, Vâlcov, Teodorovici ştiau de la începutul anului că banii nu vor ajunge niciodată la investiţii şi erau destinaţi pentru interese de partid. Aici iarăşi este o dovadă că au existat două bugete şi este datoria, obligaţia celor de la PSD să le explice românilor de ce au făcut acest lucru. În ceea ce mă priveşte, în acest moment studiem posibilitatea sesizării organelor de competenţă penală în legătură cu constituirea unui grup infracţional organizat în domeniul financiar. Aici suntem astăzi, acum", a menţionat Cîţu.

În ceea ce priveşte bugetul, în domeniul fiscal, şeful Finanţelor a opinat că cel mai grav lucru pe care l-a văzut în ultimii ani a fost această derogare de la responsabilitate.

"Era un semnal clar că ceva se va întâmpla, că lucrurile nu sunt ok. Revin, discuţia cu Comisia Europeană a arătat clar că nici ei nu ştiau adevărul şi noi vorbim despre rectificarea pe care o fac acum, în mijlocul căreia suntem, şi estimările pentru sfârşit de an, şi am vorbit cu ei despre asta, este clar că nici ei nu aveau informaţiile. Când le-am spus cifrele şi unde cred că ajungem la sfârşitul anului dacă nu facem nimic, m-au compătimit în primul rând şi în al doilea rând s-au speriat. Dar erau fericiţi că, în sfârşit, la Bucureşti există un partener de dialog onest. Pe partea fiscală, v-am spus, derogările au fost o problemă. A doua problemă, aşa-numita revoluţie fiscală, prin transferul contribuţiilor. Ştiţi foarte bine că multe dintre salarii au scăzut, au fost zeci de mii de exemple. Avem jumătate dintre companiile din sectorul privat care nu au transferat contribuţiile pentru că ordonanţa este încă în Parlament şi nu se ştie ce se va întampla. Acesta este un efect. Ceea ce am descoperit aici este că un alt efect pervers al acestei revoluţii fiscale este o gaură de 2 miliarde de lei la bugetul de asigurări sociale de stat. Deci neplata contribuţiilor. Asta la 10 luni doar", a declarat Cîţu.

Noul ministru al Finanţelor a atras atenaţia că "revoluţia fiscală care trebuia să acopere şi să nu mai fie probleme cu contribuţiile şi să plăteasca toată lumea avem o gaură de 2 miliarde".

"Şi nu am auzit-o niciodată pe Olguţa guraliva să vorbească despre aceste 2 miliarde şi de ce nu le-a colectat. Tot la revoluţia fiscală, ca să vă aduc aminte, a fost şi reducerea procentului care mergea către Pilonul 2 de pensii. Tot în partea fiscală vorbim despre TVA defalcat, despre supraimpozitarea contractelor part-time, toate acestea împreună au afectat economia României. Şi, bineînţeles, Ordonanţa 114 despre care am mai discutat şi care a pus pe butuci cam şase sectoare de economie şi sunt sigur că vom mai vorbi despre asta în perioada următoare.

Au mai fost discuţii în spaţiul public despre TVA şi neplata TVA la timp, companiile care spuneau că nu primesc TV. Când am ajuns aici erau cam peste 4 miliarde de lei de TVA de returnat. În primele două zile cred că am returnat 1 miliard. Deci până la sfârşitul anului vom returna aceşti bani. Au mai fost discuţii în spaţiul public, şi se leagă şi de finanţe, despre reforma în sănătate. Ştiţi foarte bine - legea salarizării pentru medici promitea că nu vor mai pleca medici din ţara asta, era o promisiune. A doua, că nu va crea haos în sistemul medical. Ştim foarte bine că în Parlament au urmat tot felul de acte administrative după aceea pentru a corecta legea salarizării", a adăugat Cîţu.

Declaraţiile integrale în materialul video.