Monica Macovei: "spionul Victor Ponta trebuie să plece astăzi din funcţia de prim-ministru şi să renunţe să mai candideze"

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

"Spionul Victor Ponta trebuie să plece astăzi din funcţia de prim-ministru şi să renunţe să mai candideze, pentru a nu izola România", scrie marţi candidatul independent la preşedinţie, Monica Macovei, într-o postare pe contul său de Facebook.

După ce luni seara preşedintele Băsescu a declarat la Realitatea TV că premierul, candidat la cea mai înaltă funcţie în stat, a fost în perioada 1997-2000 ofiţer acoperit SIE, Monica Macovei ridică o serie de întrebări la care, în opinia sa, au de răspuns atât preşedintele României, precum şi alţi politicieni care au avut funcţii în stat:

Astfel, prezidenţiabilul Macovei întreabă dacă foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, care în perioada 1997-2001 erau şefi ai CSAT, aveau cunoştinţă în perioada respectivă că SIE încalcă Constituţia angajând un procuror ca ofiţer acoperit.

Totodată, Macovei mai întreabă dacă foştii şefi ai SIE din perioada 1 ianuarie 1997- 31 decembrie 2001, Ioan Talpeş, Cătălin Harnagea şi Gheorghe Fulga, aveau cunoştinţă că SIE încalcă Constituţia recrutând şi lucrând cu un procuror ca ofiţer acoperit.

"Cine din SIE de la acea vreme se face responsabil de recrutarea lui Victor Ponta ca spion, încălcând Constituţia cu bună ştiinţă?", mai întreabă Macovei, întrebarea următoare fiind: "de unde a avut preşedintele Băsescu informaţia că Ponta este spion?"

Totodată, Macovei se întreabă şi întreabă de ce preşedintele Băsescu nu l-a revocat pe Meleşcanu, când a aflat că acesta face jocuri politice, apărându-l pe Ponta.

Ultima întrebare pusă de prezidenţiabilul Macovei este: "a ştiut Mihai Răzvan Ungureanu că Victor Ponta este “fost spion”? Dacă a ştiut, l-a informat pe Preşedinte în 2009, când Ponta a fost numit ministru în guvernul Boc?"

Monica Macovei mai reaminteşte că, în 2005, când a fost ministru al Justiţiei, a introdus în lege interdicţia ca procurorii şi judecătorii să fie ofiţeri activi sau în rezervă ai serviciilor de informaţii şi a desfiinţat serviciul de informaţii (SIPA) al Ministerului Justiţiei.

"Am militat întotdeauna pentru respectarea democraţiei şi a statului de drept. De aceea am propus, încă de acum câteva săptămâni, să avem reguli clare care să împiedice serviciile secrete să recruteze jurnalişti şi politicieni. Am propus de asemenea ca şefii serviciilor de informaţii să nu poată ocupă o altă funcţie de demnitate publică, aleasă sau numită, cel puţin cinci ani după încetarea mandatului de la conducerea serviciilor.", scrie Macovei, adăugând că este nevoie de un control parlamentar mai riguros în activitatea serviciilor secrete din România.

Fostul ministru mai declară că situaţia "spionului Ponta" trebuie lămurită cât mai curând posibili. "Victor Ponta nu mai are nicio credibilitate în faţa partenerilor noştri euro-atlantici, deoarece ca fost ofiţer SIE putea să aibă misiuni în orice ţară din lume, inclusiv în ţări europene sau în SUA." explică Macovei.

Monica Macovei mai reaminteşte că Victor Ponta a încălcat Constituţia în perioada în care a fost şi procuror, şi spion, ceea ce înseamnă că o eventuală alegere a sa ca preşedinte ar rupe România de lumea democratică.

"România a mai avut un preşedinte care asculta de ordinele Moscovei, Ion Iliescu. Ar fi o dramă pentru România dacă ne-am întoarce în timp 25 de ani. Spionul Victor Ponta trebuie să plece astăzi din funcţia de prim-ministru şi să renunţe să mai candideze, pentru a nu izola România.", concluzionează fostul ministru al Justiţiei.

De asemenea, într-un comunicat de presă remis Agerpres, Monica Macovei mai susţine că "după demisie şi retragere, Ponta trebuie să explice oamenilor de ce a încălcat Constituţia şi a minţit atâţia ani."

"Potrivit Constituţiei, Ponta, ca procuror, nu avea voie să fie şi ofiţer SIE, între cele două funcţii existând o incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevăzută la art. 132 alin. 2 din Constituţia în vigoare şi la art. 131 alin. 2 din Constituţia în vigoare între 1991 şi 2003. Ponta şi cei din SIE care l-au recrutat pe Ponta încălcând Constituţia trebuie să răspundă'', arată Macovei.