Teodor Mărieş: Dosarul Revoluţiei a fost practic aruncat la groapa de gunoi

Clasarea dosarului Revoluţiei a produs, aşa cum era de aşteptat, revoltă în societate, dar mai ales în rândul revoluţionarilor. Între timp, la CEDO, România a fost din nou condamnată pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil în acest dosar.
Teodor Mărieş, 23 octombrie 2015
Teodor Mărieş, 23 octombrie 2015 (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Profund nemulţumit de decizia Parchetului, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a avut o discuţie cu vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Gabor, în legătură cu clasarea dosarului, iar CSM a înaintat ulterior procesul verbal de audienţă Inspecţiei Judiciare.

"Dosarul Revoluţiei a fost practic aruncat la groapa de gunoi, aşa cum îşi doresc Ion Vasilache, şeful Parchetelor Militare, procurorul general Tiberiu Niţu şi, fără niciun fel de rezervă, generalul Coldea de la SRI", a declarat Teodor Mărieş.

Mărieş, care s-a declarat mulţumit de discuţia purtată, şi-a exprimat speranţa că CSM a înţeles ceea ce doresc revoluţionarii şi că va interveni pentru a face lumină în acest caz.

În cadrul discuţiei, Mărieş mărturiseşte că Bogdan Gabor a fost foarte receptiv mergând până acolo încât şi-a exprimat nedumerirea că "avem un Vişinescu condamnat pentru crime împotriva umanităţii, că avem dosarul Mineriadei redeschis şi puşi sub urmărire toţi cei care de fapt au rămas sub urmărire din mandatul generalului Dan Voinea, tot pe crime împotriva umanităţii, şi dosarul Revoluţiei, care este la mijloc, între cele două, să fie clasat".

Decizia recentă a CEDO are rolul, potrivit preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie, de a da dreptate victimelor Revoluţiei şi urmaşilor acestora, precum şi de a răspunde interesului major al naţiunii române pentru acest incident sângeros.

"CEDO a decis în opt dosare condamnarea sistemului judiciar din România pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil. S-a arătat că durata excesivă a procedurilor penale privind evenimentele din decembrie 1989, lipsa unei soluţii juste constituie o violare a articolului 6 al Convenţiei. Ea vine într-un moment în care se vorbeşte mult despre clasarea de către Parchetul General a plângerilor privind dosarul Revoluţiei", a declarat, la rândul său, avocatul Antonie Popescu.

În opinia avocatului, clasarea de către parchet a plângerilor din dosarul Revoluţiei constituie un act de sfidare a CEDO, din moment ce o decizie CEDO pronunţată în această speţă îndeamnă tocmai la cercetarea pe deplin a întregului ansamblu probatoriu care s-a strâns.

"Acea ordonanţă de clasare, care a fost deja atacată, este ruşinoasă, constituie un act de sfidarea a CEDO şi de încălcare a obligaţiilor internaţionale ale României. Este o gravă eroare judiciară, este un malpraxis cât roata carului, este un lucru care ar trebui să trezească suspiciuni şi să pornească din partea Insepcţiei Judciare o anchetă cu privire la aceste aspecte", a subliniat Antonie Popescu.

"Sunt bucuros că s-a dat această sentinţă. Ea are o valoare morală", a declarat Vlad Ciobanu, vicepreşedinte al Asociaţiei 21 Decembrie, adăugând că toate tergiversările care au vizat dosarul Revoluţiei sunt posibile pentru că "întregul sistem cu care ne confruntăm nu este emanaţia Revoluţiei aşa cum se spune, este emanaţia directă a regimului Ceauşescu, este o prelungire a regimului Ceauşescu, este un cancer pe care acel regim a reuşit să îl infiltreze".

"Iată, astăzi, după 26 de ani, noi încă ne luptăm cu acel sistem. Lupta aceasta nu a încetat. Este grav pentru că în spatele acestui ecran, reprezentat de această confruntare dintre noi şi Sistem, se află vieţi distruse şi mă refer la cei care au murti, la urmaşii lor... este multă suferinţă", a adăugat Vlad Ciobanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne