Jaful de la ANPR. Ioan Oltean, Crinuţa Dumitrean & Co, în faţa Înaltei Curţi
alte articole
Dosarul în care deputatul PNL Ioan Oltean este acuzat că ar fi primit 600.000 de euro într-o biserică, pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în scopul obţinerii unei soluţii favorabile pentru restituirea unui teren, a ajuns acum pe masa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Fostul greu PDL este acuzat oficial de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Alături de Ioan Oltean, în faţa instanţei vor merge şi Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP şi a Comisiei Centrale de Despăgubiri, cei doi vicepreşedinţi ai comisiei de la vremea respectivă - Sergiu Ionuţ Diacomatu şi Cătălin Teodorescu, precum şi alţi patru membri - Virgil Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Marko Atilla (cercetat în lipsă), toţi acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În acelaşi dosar este inculpat şi omul de afaceri Mihai Rotaru, şi Sergiu Negurici, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., ambii acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu.
Procurorii DNA au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor, precum şi asupra mai multor părţi sociale şi acţiuni deţinute la diverse firme, de către inculpaţii, dosarul fiind trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul ANRP, în viziunea DNA
"La data de 27 noiembrie 2009, inculpatul Rotaru Mihai a cumpărat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren în suprafaţă de 61.857 mp, situat în municipiul Piteşti, judeţul Argeş. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă.
După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara, în calităţile menţionate mai sus, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai.
De precizat este faptul că membrii comisiei cunoşteau în mod cert că inculpatul Rotaru Mihai nu îndeplinea cerinţele de soluţionare în regim de urgenţă a dosarului de despăgubire, acesta din urmă nefiind o persoană în vârstă şi nu avea probleme de sănătate.
Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa. Acest lucru s-a realizat prin inducerea faţă de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a convingerii că aceştia ar putea să îşi piardă această funcţie, fiind de notorietate faptul că erau numiţi politic.
Terenul în cauză a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori faţă de preţul real), ceea ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale în acelaşi cuantum pentru persoana beneficiară a drepturilor litigioase.
În dosarul de despăgubire respectiv, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaţionale de Evaluare, prin folosirea unor comparabile neconforme.
În aceste condiţii, deşi inculpatul Negurici Sergiu avea obligaţia să explice, dar mai ales să ofere o evaluare în care să pună în aplicare în mod corect metodele şi tehnicile prevăzute de standardele internaţionale de evaluare, expres menţionate în procedura ce trebuia urmată pentru acordarea despăgubirilor şi deci să compare terenuri similare, a transmis explicaţii nerelevante, inapte să lămurească observaţia Direcţiei pentru Contencios şi pentru Coordonarea Secretariatului Comisiei Centrale şi a păstrat aceeaşi valoare.
Raportul astfel întocmit a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de evaluatorul Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.
Ministerul Finanţelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 98.780.835 lei."