Tăriceanu: Orban joacă o carte cu riscuri şi costuri minime pentru a nu trece pe tuşă

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marţi seara, la Realitatea Plus, că premierul Ludovic Orban, prin asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi, joacă o carte cu costuri şi riscuri minime – cea a anticipatelor – pentru a nu ajunge pe tuşă. În plus, Tăriceanu a precizat că asumarea răspunderii “este o provocare deschisă la adresa PSD-ului”.

“Haideţi să ne lămurim. Premierul Orban joacă o carte a anticipatelor, vrea să provoace anticipate. Are două soluţii la îndemână: să îşi dea demisia, numai că datul demisiei comportă o serie de riscuri, plus că el iese din circuit. Pentru că în Constituţie e prevăzut un lucru foarte clar: premierul care urmează să fie desemnat după demisia premierului în funcţie este unul din membrii guvernului. Nu mai este tot Orban. Deci, el trece pe tuşă. Şi preşedintele numeşte un membru oarecare al Guvernului pe care îl desemnează el. Şi lucrul acesta sigur că lui Orban nu i-ar conveni. Şi atunci a preferat să meargă pe asumarea răspunderii. Dacă urmează o moţiune de cenzură şi moţiunea de cenzură trece, deci guvernul cade, el rămâne premier interimar. Da? Rămâne premier interimar până la desemnarea unui alt premier şi votul lui în Parlament”, a afirmat Tăriceanu.

De asemenea, liderul ALDE a mai precizat că, din punctul său de vedere, emiterea unei ordonanţe de urgenţă ar fi o soluţie mai “corectă” decât asumarea răspunderii Guvernului pe alegerile de primari în două tururi, măsură ce ar putea “scurtcircuita” Parlamentul.

“Mie mi s-a părut mai corectă soluţia cu ordonanţa de urgenţă. Şi vă explic de ce. Pentru că această asumare a răspunderii introduce o problemă foarte serioasă în politica românească, nu numai ideea de asumare a răspunderii, ci şi faptul că ele sunt pe bandă rulantă. De ce? Pentru că scurtcircuitează Parlamentul. Scoate din circuitul firesc al dezbaterii democratice Parlamentul şi asta e foarte grav pentru că în felul ăsta se subminează democraţia şi instituţia parlamentului. Ordonanţa de urgenţă se dezbate în Parlament. După ce este adoptată, ea este trimisă Parlamentului şi parlamentarii o dezbat şi pot face modificări, deci, democratic. Funcţionează mecanismul democratic în momentul acela. Şi de aceea am susţinut că ar fi fost mai bine emiterea unei ordonanţe de urgenţă”, a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

Întrebat dacă declanşarea anticipatelor ar însemna că România va rămâne fără alegeri de primari în două tururi, Tăriceanu a precizat că scenariul este posibil, insinuând în acelaşi timp că ar putea fi vorba de o “înţelegere în spatele scenei, în culise, între partidele mari”.

“Şi o să ziceţi ‘Dar de ce?’. Păi haideţi să vă spun de ce [ar putea fi o înţelegere – n.r.]. Pentru că al doilea partid ca număr de primari în România este PNL. Eu sunt convins că 70% dintre primarii PNL nu sunt încântaţi de votul în două tururi. Vă dau şi câteva exemple. Nu cred că Nicolae Robu la Timişoara este foarte încântat. Nu cred că Emil Boc la Cluj e foarte încântat de alegerea în două tururi. Pe când într-un tur, şi unul şi altul, au prima şansă. Revenind, Orban joacă o carte care să reprezinte costuri minime şi riscuri minime pentru el şi această carte a fost asumarea răspunderii. Bineînţeles, calculul pe care îl face el este calculul lui personal, dar cine are de suferit, nu se mai discută. Vă spun foarte clar. Nicăieri, în nicio ţară democratică din Uniunea Europeană, nu se practică acest sistem”, a explicat Tăriceanu.

Nu în ultimul rând, fostul preşedinte al Senatului a declarat că decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea în Parlament pe alegerile de primari în două tururi, reprezintă o “provocare deschisă la adresa PSD-ului”, precizând că social-democraţii nu au nicio alternativă decât aceea de a depune o moţiune de cenzură.

“Îl forţează să depună o moţiune de cenzură pentru că, altfel, domnul [Marcel] Ciolacu este cu spatele la zid. Ce vor spune primarii PSD, foarte numeroşi, dacă el nu apără sistemul de alegeri actual, adică alegerea primarilor într-un tur. Deci este obligat să depună o astfel de moţiune, cu toate că, evident, căderea Guvernului deschide calea anticipatelor, care nu îi convine [domnului Ciolacu – n.r.]”, a mai afirmat Tăriceanu.

În plus, Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat că i-a spus liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, că ALDE susţine “această formulă de alegere a primarilor în două tururi” şi că, din acest motiv, “nu o să votăm moţiunea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne