Tăriceanu, despre relaţiile cu Rusia: Românii vor să fie mai catolici decât Papa!

Şeful Senatului a catalogat drept "anormale" semnalele din presă pe tema întrevederii ministrului de Externe Meleşcanu cu ambasadorul rus la Bucureşti.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Relaţiile României cu Rusia au un grad de inhibiţie pe care românii îl menţin, ca să fie întotdeauna mai catolici decât Papa, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la o zi după ce presa a relatat că Teodor Meleşcanu şi ambasadorul Rusiei la Bucureşti au luat împreună o serie de decizii care au ca scop dezgheţarea relaţiilor dintre cele două ţări, în cadrul unei întrevederi oficiale care a avut loc la începutul săptămânii.

"Din câte ştiu, şi am şi verificat acest lucru, MAE a dat un comunicat în care a relatat care au fost principalele puncte de discuţie. Acum nu vă ascund că nu văd care este problema şi de unde survine mirarea. (..) Ambasadorul Rusiei a dat un alt comunicat. Dar să vă mai spun ceva - nici până acum n-aş putea spune că relaţiile dintre România şi Rusia au fost îngheţate. Relaţiile au, după părerea mea, un grad de inhibiţie pe care noi îl menţinem, ca să fim întotdeauna mai catolici decât Papa", a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax.

Preşedintele Senatului a mai declarat că nu a discutat cu Meleşcanu - membru ALDE, despre întrevederea acestuia cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti.

"Am văzut nişte semnale în presă care mi s-au părut cu totul şi cu totul anormale. Ca ministru de Externe, Teodor Meleşcanu are obligaţia, aş spune, să se întâlnească cu toţi ambasadorii ţărilor care au acreditare la Bucureşti. Acesta e primul lucru. În al doilea rând, Rusia nu e chiar o ţară oarecare. Este una din marile puteri la nivel mondial şi este firesc să se întâlnească şi cred că nu e numai firesc, e obligatoriu să se întâlnească şi cu ambasadorul Rusiei", a afirmat Tăriceanu.

Reamintim că presa a scris pe larg despre discuţiile lui Meleşcanu cu ambasadorul rus, dar nu în baza informaţiilor furnizate de MAE, care a remis un comunicat sec pe tema întrevederii. Pe de altă parte, ambasadorul rus a acordat un interviu pe acest subiect iar ambasada rusă a fost şi ea mult mai generoasă cu informaţiile. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici