Carburanţii, mai scumpi în România decât la austrieci. Consiliul Concurenţei face verificări

(photos.com)

Consiliul Concurenţei (CC) a demarat la începutul lunii februarie o investigaţie pe piaţa carburanţilor, verificările vizând faptul că preţul carburanţilor din România a crescut în ultima perioadă peste media UE, relatează Mediafax.

“Este semi-adevărat că în România preţul carburanţilor este mai mare decât în Austria. Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media UE. Căutăm răspunsul. Vorbim de preţul fără taxe. Pentru noi este o evoluţie surprinzătoare. Ne uităm la schimbări de legislaţie. Vârful a fost în primul trimestru al lui 2016”, a declarat luni, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, preluat de Mediafax, la conferinţa "ZF Power Summit `17 – Fuel of the Future".

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Claudiu Conţanu, Chief Trading&Supply Chain Officer, KMG International, arată care sunt costurile ce sunt incluse în preţul combustibilului: „Noi cumpărăm ţiţeiul la preţul pieţei în portul din Rusia, apoi avem costul transportului, al terminalului, pierderile de rigoare, schimbul valutar, stocurile de siguranţă (costuri operaţionale). Un alt motiv sunt biocomponenţii. Procentul de biodisel a crescut cu 30% în ultimii ani. Ca să nu mai vorbesc de scandalul cu RCA, care influenţează costul cu logistica. Un alt element foarte important sunt investiţiile pe care le-am făcut şi care trebuiesc recuperate în timp”.

Articolul integral poate fi citiţi aici