Tăriceanu, criticat de CSM. Declaraţiile şefului Senatului au real potenţial de afectare a prestigiului profesiei de procuror

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Călin Popescu Tăriceanu / Facebook)

Secţia pentru procurori a CSM dezavuează public afirmaţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, apreciind că declaraţiile televizate ale acestuia sunt de natură să afecteze reputaţia profesională, demnitatea şi prestigiul profesiei de procuror.

Reacţia CSM vine în condiţiile în care, întrebat la Digi24, ce crede despre protestul magistraţilor faţă de OUG 7, susţinut de actori, studenţi şi oameni simpli, Tăriceanu a răspuns făcând o analogie între actualii procurori din România şi cei din regimul comunist.

„Sunt siderat când văd oameni care susţin un procuror. România democratică e România procurorilor? Nu cred lucrul ăsta. Vine împotriva convingerilor mele cele mai profunde. Am trăit în comunism, familia mea a avut de suferit. Sunt oameni care au suferit datorită metodelor pe care procuratura le-a utilizat din nou în România în ultimii 10-12 ani. Servicii secrete, dosare secrete, totul făcut să îl înfunde pe X sau pe Y. Sunt partide care au fost decimate”, a declarat Tăriceanu la Digi24.

Totodată, preşedintele Senatului a afirmat că DNA a fost în ultimii ani o sursă permanentă de abuzuri „care ies acum la suprafaţă” şi „se răsfrâng asupra românilor”.

Redăm comunicatul CSM:

"Secţia pentru procurori dezavuează public declaraţiile domnului Călin Popescu- Tăriceanu, preşedintele Senatului României, din data de 13 martie 2018, în cadrul emisiunii ,,Jurnalul de seară”, difuzată de postul de televiziune Digi 24.

Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor afirmaţii foarte grave privitoare la activitatea procurorilor, Secţia constată că acestea s-au intensificat, dobândind un real potenţial de afectare a reputaţiei profesionale, a demnităţii şi prestigiului profesiei de procuror.

Secţia pentru procurori subliniază că activitatea corpului profesional al procurorilor se desfăşoară conform dispoziţiilor legale, cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor faţă de care se desfăşoară proceduri penale.

Acreditarea ideii în spaţiul public că procurorii îşi desfăşoară activitatea în mod abuziv, cu depăşirea cadrului legal aplicabil, depăşeşte limitele discursului public acceptabil, cu consecinţa încălcării demnităţii profesionale şi a prestigiului funcţiei de procuror.

Secţia pentru procurori, fără a încălca dreptul la libera exprimare al oricărui cetăţean, atrage atenţia că discursul public trebuie să fie unul echilibrat, care să nu aducă atingere activităţii procurorilor şi imaginii de ansamblu a acestui corp profesional şi reaminteşte înalţilor reprezentanţi ai statului că respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc şi responsabilitate", transmite Secţia pentru procurori a CSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne