Ţăranii chinezi nu mai au nevoie să dea bani pe insecticid

Poluarea in China a atins cote din ce in ce mai  alarmante in prezent. In foto, o rafinarie petroliera din Fushun, provincia nord-estica chineza Liaoning.
Poluarea in China a atins cote din ce in ce mai alarmante in prezent. In foto, o rafinarie petroliera din Fushun, provincia nord-estica chineza Liaoning. (STR / AFP / Getty Images)

După ce în raionul Luotian din provincia Hubei au început activ investiţiile în productivitate, fermierii locali nu mai au nevoie să mai dea bani pe insecticid.

În jurul zonei industrializate, constituite din câteva întreprinderi chimice, nu mai cresc nici măcar buruieni, iar în zonă locuiesc aproximativ 40 de mii de persoane, scrie presa chineză.

Conform spuselor ţăranilor, aceste întreprinderi deversează în canale deşeuri filtrate, în timpul zilei, iar noaptea – deşeuri nefiltrate, care răspândesc în jur un miros greu. Deşeurile ajung în râul local, apoi în cel mai mare râu din ţară – Yangtze. Totodată, fabricile emană noaptea un fum gros de culoare galbenă, care se dispersează foarte greu.

Ţăranii au depus de multe ori plângeri la oficiali şi la conducerea Departamentului de protecţie a mediului înconjurător, dar acest lucru nu a dus la îmbunătăţirea situaţiei.

În jurul râului, unde se deversează deşeurile, cresc castani şi pini, dar ei nu înfloresc, iar peştele şi racii din râu au dispărut demult. Ţăranilor le este teamă să folosească apa din râu pentru irigarea pământului.

Poluarea mediului a devenit deja o problemă importantă în China. Autorităţile au recunoscut deja existenţa acestor fenomene, numindu-le ”sate canceroase”. Conform datelor oficiale, în China se află 259 de astfel de sate, dar conform datelor ecologiştilor, numărul lor este de minim 459.

Un sat ”canceros” este şi localitatea Hutou, provincia Yunnan. Anual, datorită poluării, se îmbolnăvesc de cancer zeci de copii. Pe parcursul a trei ani, din cauza cancerului au murit 90 de persoane, dintre care 39 de cancer pulmonar.

Localitatea Qinsia, din provincia Henan, este numită ”satul văduvelor”, căci 10% din locuitori ei (în special bărbaţii) sunt afectaţi de cancer, şi mor.

În satul Daluyn din provincia Henan, râul are permanent culoarea roşie, iar contactul direct cu apa provoacă mâncărimi şi erupţii cutanate. Localnicii stau cu geamurile şi uşile închise. Mirosul urât este atât de puternic, încât le lăcrimează ochii. Principala sursă de poluare este fabrica farmaceutică din zonă.

Pe raza întreprinderii din localitatea Jinling, din provincia Shandong, au dispărut ţânţarii. Poluarea este atât de mare încât atunci când rudele locuitorilor vin la ei în vizită, nu pot sta mai mult de o zi, şi aduc cu ei apă şi mâncare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.