Criminalitatea şi corupţia din China: Xi Jinping declară război unor duşmani de rang înalt

Şeful statului, Xi Jinping a admis publicarea unor comentarii dure împotriva duşmanilor săi în unele articole din presă.
Şeful statului, Xi Jinping a admis publicarea unor comentarii dure împotriva duşmanilor săi în unele articole din presă. (Foto: Sean Gallup / Getty Images)

Imediat după începutul noului an, cei mai de temut oameni ai Chinei au început deja să ia cuvântul. Astfel, imediat după zilele de sărbătoare, ”Departamentul de control disciplinar” al Partidului Comunist şi-a prezentat planurile pentru 2015 prin trei articole principale în care s-a specificat faptul că lupta împotriva corupţiei se va ascuţi în continuare, şi va fi îndreptată împotriva unor personalităţi din sferele politice înalte.

Despre cine sunt cei vizaţi, le este clar tuturor. Este vorba despre fostul şef de stat Jiang Zemin şi reţeaua din jurul acestuia, împotriva cărora preşedintele Chinei, Xi Jinping, declară lupta deschisă.

”Lupta anti-corupţie se află într-o situaţie gravă şi complicată” scrie revista ”Control”, citându-l pe Xi. Cu cât corupţia este combătută mai mult, cu atât rezistenţa creşte. În anul 2015 este de aşteptat ca ”acei tigri, care nu s-au prăbuşit încă” să facă din nou uz de toate trucurile posibile, pentru înşelarea opiniei publice.

”Ei nu vor ceda de la sine …”

Persoanele şi funcţionarii corupţi nu vor dispărea de la sine de pe scena istorică, potrivit actualului şef al statului. De altfel, ei nu există în mod izolat în cadrul partidului, ci sunt legaţi printr-o reţea comună.

Agenţia oficială de ştiri Xinhua a preluat ideile din revista de specialitate, vorbind nu numai de planurile lui Xi pentru 2015, ci şi de măsuri concrete. Astfel, de la un proiect de construcţii al Universităţii Fudan din Shanghai au fost deturnaţi bani şi ar exista probleme la Institutul Nanching pentru Ştiinţe Politice. În 2014, vicepreşedintele de acolo a fost concediat din motive de luare de mită.

O altă revistă a Partidului Comunist pe nume Qiushi a citat discursul lui Xi ca venind dintr-un arc încordat ale cărui săgeţi nu mai pot fi oprite. În acel articol se spune chiar că problemele de corupţie sunt în permanenţă împletite cu cele politice. Se spune chiar că asta a dus la folosirea trucurilor politice.

Xia Xiaoqiang: Asta transmite semnalul că vor mai cădea şi alţi tigri mari care au pe conştiinţă nu doar corupţia, ci şi alte infracţiuni politice

”Astfel Jiang a primit declaraţia de război”

Aceste articole transmit semnale clare că lupta anticorupţie a fost ridicată la un alt nivel, potrivit spuselor comentatorului politic Fang Linda. Se formulează în mod clar faptul că Jiang Zemin împreună cu reţeaua sa vor fi ţinta paşilor pe care-i va întreprinde în continuare Xi.

Anterior, acest lucru nu apărea cu o asemenea claritate. Mai nou este faptul că acum chiar şi Partidul Comunist admite că ”problemele politice” sunt legate de corupţie. Până acum, această legătură a fost mereu trecută cu vederea, aşa cum a fost în cazul condamnării lui Bo Xilai. Acesta a fost învinovăţit ”numai” de corupţie şi infidelitate, nu şi de rolul său în puciul plănuit împotriva lui Xi Jinping. Pentru adepţii încă activi ai lui Jiang Zemin lucrurile s-ar putea agrava dacă vor lupta în continuare împotriva lui Xi pentru a-şi apăra puterea.

Un alt expert, Xia Xiaoqiang, a spus: ”Asta transmite semnalul că vor mai cădea şi alţi tigri mari care au pe conştiinţă nu doar corupţia, ci şi alte infracţiuni politice”.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori, pe Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe