Tânăra obligată de foştii şefi să lucreze ca "tocător uman de hârtii" cere daune morale

Tânăra pe care foştii şefi au obligat-o să se transforme în "tocător uman" de hârtii - cu alte cuvinte, să rupă, cu mâinile goale hârtii până la dimeniunea unor confetti - a deschis un nou proces contra fostului angajator, compania Assystem, cerând daune morale.
Justiţia (Shutterstock)
Loredana Diacu
06.03.2015

Tânăra pe care foştii şefi au obligat-o să se transforme în "tocător uman" de hârtii - cu alte cuvinte, să rupă, cu mâinile goale hârtii până la dimeniunea unor confetti - a deschis un nou proces contra fostului angajator, compania Assystem, cerând daune morale, relatează Hotnews.

Acţiunea vine după ce instanţa i-a dat dreptate tinerei obligate să lucreze ca "tocător uman" , menţinând decizia prin care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stabilit că fosta angajată a fost discriminată.

Avocatul fostei angajate Assystem, Sorina Mateescu a declarat că nu a formulat cerere de daune morale în faza în care dosarul s-a aflat pe rolul CNCD întrucât clienta sa a sperat în tot acest timp că faptele de discriminare, hărţuire şi încălcarea demnităţii la care societatea o supunea vor înceta.

Avocatul fostei angajate Assystem care a preferat să-şi păstreze anonimatul, a mai declarat că, având în vedere faptul că instanţele din România au stabilit irevocabil că societatea respectivă a discriminat-o în mod direct pe clienta sa, a hărţuit-o şi i-a încălcat în mod cât se poate de grav demnitatea, va continua procedura împotriva Assystem promovând un dosar prin care clienta sa va solicita plata de daune morale. Avocata nu a comunicat cuantumul daunelor pe care tânăra le cere în instanţă.

Potrivit Hotnews, societatea franceză Assystem nu a comunicat nicio poziţie referitor la faptul că instanţa a stabilit că un angajat al filialei sale din România a fost discriminat, hărţuit şi i s-a încălcat demnitatea la locul de muncă.

Cazul "tocătorului uman de hârtii" a fost făcut public, la începutul anului 2014, de către Hotnews. Protagonista poveştii, o tânără, a contestat în instanţă propria demitere şi a fost reprimită la serviciu, după care şefii au "promovat-o" din secretară în tocător uman de hârtii.

Odată cu reangajarea femeii, conducerea companiei a decis iniţierea unui "nou business": transformarea documentelor confidenţiale în confetti pentru Mardi-Gras şi pentru Carnavalul de la Rio - "varianta FUN" aşa cum a fost denumită în şedinţa conducerii firmei - post pe care avea să îl ocupe fosta secretară.

În consecinţă, săptămâni în şir, opt ore zi, angajata a fost obligată să rupă hârtii în bucăţele mici, fără să aibă voie să se folosească de foarfece, tocător de hârtii etc.

Pe 4 decembrie 2013, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, în unanimitate, că "obligarea unei persoane să distrugă manual documente considerate a fi secrete, ca efect al unui proces câştigat de persoana în cauză împotriva firmei angajatoare reprezintă discriminare, hărţuire şi încalcă dreptul la demnitate."

Administratorul companiei, Roger Coat, a declarat la momentul respectiv că a contestat în instanţă decizia CNCD şi că distrugerea manuală a documentelor este o muncă obişnuită pentru angajaţii din firmă, impusă de politica de confidenţialitate convenită cu clienţii: "Distrugerea documentelor se face întotdeauna manual în situaţia înscrisurilor care, din cauza dimensiunilor, nu pot fi distruse mecanic, pentru a ne asigua că nu există documente care sunt aruncate la gunoi fără să fi fost înainte distruse", declara Roger Coat.

Din hotărârea CNCD reiese însă că fosta secretară, "având aceleaşi atribuţii de serviciu ca şi alte persoane, a fost singura persoană pusă să distrugă manual documente considerate a fi secrete."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor