Fostul şef al CIA David Petraeus pledează vinovat faţă de păstrarea informaţiilor secrete


Fostul director al CIA, David Petraeus (st) şi biografa sa Paula Broadwell.
Fostul director al CIA, David Petraeus (st) şi biografa sa Paula Broadwell. (Captură Foto)

Veteranul de război decorat şi fost director al CIA David Petraeus a acceptat o înţelegere cu procurorii federali, pledând vinovat pentru o acuzaţie legată de utilizarea necorespunzătoare a unor informaţii secrete.

Acuzaţia – ştergerea şi păstrarea neautorizată a unor materiale clasificate – îşi are originea, parţial, în documentele pe care fostul director aparent le-a dezvăluit amantei sale, conform ABC News.

În noiembrie 2012, Petraeus a demisionat din funcţia de director al CIA după ce a ocupat mai puţin de un an acest post. Înainte de acest scurt detur, timp de 37 de ani el a servit în armata americană, fiind la un moment dat comandat al forţelor americane în Irak şi Afganistan.

S-a pus punct unei cariere îndelungate şi de succes în serviciul public când aventura cu biografa sa, Paula Broadwell, a ajuns în atenţia publică.

Înţelegerea la care a ajuns Petraeus cu procurorii include o recomandare pentru doi ani de eliberare condiţionată şi o amendă de 40.000 de dolari, conform documentelor de tribunal.

Petraeus i-a oferit lui Broadwell acces la “Carneţelele sale negre”, care conţineau notiţele sale, inclusiv materiale foarte secrete din timpul comandei sale din Afganistan, conform acuzaţiilor prezentate în acest caz.

“Un total de 8 astfel de carneţele ... conţineau informaţii secrete cu privire la identităţile unor ofiţeri sub acoperire; informaţii privind strategiile de război, privind capacităţile şi mecanismele de spionaj; detalii privind discuţii diplomatice; [mai conţineau] citate şi discuţii deliberative din timpul întâlnirilor de nivel înalt ale Consiliului de Securitate al ONU, precum şi din timpul discuţiilor acuzatului David Howell Petraeus cu preşedintele Statelor Unite ale Americii”, conform documentelor de la tribunal.

Petraeus şi Broadwell s-au întâlnit în timp ce aceasta urma cursuri postuniversitare la Universitatea Harward şi lucra la o dizertaţie despre Petraeus. În cele din urmă, ea a obţinut un acces imens la informaţiile deţinute de eroul de război şi fostul general cu 4 stele, publicându-i biografia – “All In” – în ianuarie 2012, cu 10 luni înainte ca Petraeus să demisioneze din CIA.

Aventura lor a devenit publică din întâmplare. FBI-ul încerca depisteze cine hărţuia prin emailuri o femeie din Florida ce avea legături cu oficiali seniori din armata americană.

FBI-ul a descoperit sursa email-urilor în persoana lui Broadwell şi, în urma unei analize a comunicaţiilor sale, agenţii federali au descoperit în cele din urmă aventura sa cu Petraeus, care era de altfel căsătorit.

Deşi Broadwell dispunea deja de un anumit grad de acces la informaţii sensibile, iar aventura cu Petraeus a ridicat unele temeri legate de securitatea naţională. Autorităţile federale s-au întrebat dacă fostul general i-a oferit acces la informaţii pe care ea nu era autorizată să le obţinnă şi au dorit să ştie dacă aceasta a ascuns undeva astfel de material secrete.

La câteva zile după ce aventura lor a devenit publică, agenţii FBI au percheziţionat locuinţa lui Broadwell din Carolina de Nord.

În lunile recente, câţiva investigatori federali au făcut presiuni asupra unui număr tot mai mare de oficiali seniori din cadrul Departamentului de Justiţie pentru a-l pune sub acuzare pe Petraeus. Eric Holder, Procurorul General al SUA, încă nu a semnat o astfel de decizie.

Totuşi, Broadwell nu a fost acuzată în acest caz.

Într-un interviu cu George Stephanopoulos de la ABC News în luna ianuarie, Holder a insistat că ancheta împotriva lui Petraeus este încă în desfăşurare şi că aceasta se realizează într-o manieră corespunzătoare, susţine ABC News.

În 2013, Petraeus s-a alăturat firmei de investiţii globale KKR şi este pe post de profesor invitat pe probleme de politică publică la Colegiul Macaulay Honors din cadrul Universităţii din New York. De asemenea, el activează în comitetele de conducere ale câtorva organizaţii de veterani, conform website-ul KKR.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe