'Tânără din Rusia, caut instalator' - o nouă reclamă menită să renască o legendă

(photos.com)
Epoch Times România
14.11.2012

În Rusia, ţară care în vremurile sovietice era 'împărăţia muncii grele', se simte acut lipsa forţei de muncă. Guvernul rus a demarat un program special, menit să restabilească prestigiul meseriilor, notează cotidianul italian La Repubblica, preluat de Inopreesa.ru.

Unde au dispărut muncitorii ruşi? Cei care zâmbesc de pe panourile mozaicate, din grupuri statuare de marmură amplasate în parcuri publice, de pe basoreliefuri ce împodobesc clădirile instituţiilor de stat? Ei au dispărut în haosul evenimentelor care au însoţit trecerea la capitalism, constată publicaţia italiană.

Rusia, ţară care altădată era 'împărăţia muncilor grele' a rămas fără forţă de muncă. Este greu să găseşti un tânăr dispus să îmbrace salopeta de muncitor şi aproape imposibil să găseşti un om pasionat de o asemenea muncă şi, cel mai important, care să o poată îndeplini cu profesionalism.

Cu mare întârziere, guvernul rus încearcă să îndrepte această greşeală, cu ajutorul câtorva metode naive şi puţin eficiente, este de părere La Repubblica. O campanie specială - pancarde stradale şi reclamă la TV - este menită să reînvie fostul prestigiu al meseriilor. Tinere sexy cu priviri stinse se adresează cu disperare de pe afişele lipite pe blocurile din Moscova şi din întreaga Rusie: 'Am nevoie urgentă de un instalator' - sau de un tâmplar, sau de un pietrar, etc. Însă, este greu să reînvii o legendă după ce ai ucis-o.

Dacă înainte băieţii tineri care nu visau să devină cosmonauţi îşi găseau în mod sigur un loc de muncă la o uzină sau fabrică, acum timpurile s-au schimbat. Manageri, avocaţi sau în ultimă instanţă funcţionari - acestea sunt posibilităţile pe care le propun miile de şcoli şi de universităţi particulare. Acestea nu oferă aproape niciodată garanţii în privinţa găsirii unui loc de muncă, însă promit un statut pe care un muncitor nu-l mai poate avea astăzi în Rusia. S-au dus vremurile când ocupaţia de muncitor garanta un salariu mai mare decât cel al medicilor sau profesorilor, fără a mai vorbi de diverse privilegii. Treptat, muncitorii au început să dispară, scrie La Repubblica.

Catastrofa este evidentă. Chiar şi imigranţii care vin în masă în Federaţia Rusă din foste republici sovietice nu pot salva situaţia. Nimeni nu este în stare să-i înveţe din mers cum să manevreze o macara, un ciocan de abataj, o rindea sau un strung, conchide cotidianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor