Sănătatea lui Putin şi scutul antirachetă, printre temele abordate de Medvedev în ajunul vizitei sale în Finlanda

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev. (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.11.2012

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, s-a întâlnit, în ajunul vizitei sale în Finlanda, cu jurnalişti din această ţară. În cadrul interviului acordat, premierul a abordat un cerc larg de probleme, între care relaţiile sale cu Vladimir Putin, zvonurile privind deteriorarea stării de sănătate a preşedintelui rus, desfăşurarea scutului american antirachetă în Europa, adopţia de copii ruşi de către finlandezi şi pretenţiile opoziţiei ruse, relatează cotidianul moscovit Utro.

Una dintre cele mai actuale probleme ale ultimelor săptămâni este cea a sănătăţii lui Putin, şubrezită, potrivit zvonurilor, după celebrul său zbor cu cocorii. Medvedev a declarat că toate acestea nu sunt decât nişte 'scorneli'. 'Pentru a fi în formă, Putin trebuie să facă mult sport. Altfel, el este bine-sănătos şi, slavă Domnului, totul este în regulă', a declarat premierul rus.

Medvedev a abordat şi problema relaţiilor sale cu preşedintele Rusiei. 'Nu s-a schimbat nimic de când eu am trecut să lucrez la guvern, iar colegul meu Vladimir Putin a fost ales preşedinte al Federaţiei Ruse'. Potrivit lui Medvedev, el are 'relaţii civilizate' cu Putin, 'aşa cum trebuie să fie între preşedinte şi guvern'. 'Ne cunoaştem probabil mai mult de 22 sau 21 de ani, aceasta este o lungă perioadă de timp în viaţa unui om. De aceea, relaţiile dintre noi sunt în regulă', a concluzionat premierul în legătură cu acest subiect.

În cadrul întâlnirii cu jurnaliştii finlandezi au fost discutate şi probleme de politică internă şi externă a Rusiei. Între altele, Medvedev a dat asigurări că Rusia este gata să discute cu SUA subiectul desfăşurării sistemului antirachetă, în pofida divergenţelor existente. Fără a intra în amănunte, premierul a subliniat că nu se vor putea evita discuţiile pe această temă cu noua administraţie americană. Totodată, Medvedev a subliniat că relaţiile dintre cele două puteri nucleare sunt 'un moment important al politicii internaţionale' şi că în ultimii ani a fost efectuat un volum de muncă de care el este mulţumit.

Întrebat despre activizarea mişcării de protest din Rusia, Dmitri Medvedev a recunoscut că o parte dintre pretenţiile formulate la adresa puterii sunt întemeiate. O reacţie la cererile opoziţiei este necesară, dacă acestea sunt exprimate într-o 'formă legală'. De asemenea, Medvedev şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că societatea civilă din Rusia a devenit mai activă. 'Mitingurile şi demonstraţiile sunt un lucru absolut normal, însă ele trebuie să se desfăşoare fără încălcarea legii. Tocmai aceasta înseamnă vechiul cuvânt 'democraţie'', a subliniat premierul.

Un alt moment asupra căruia jurnaliştii i-au atras atenţia lui Medvedev l-au constituit noile numiri în guvernul rus. Premierului i s-a amintit despre demiterea ministrului dezvoltării regiunilor, Oleg Govorun, şi despre scandalul din jurul furturilor din compania 'Oboronservis', care a dus la demiterea ministrului apărării Anatoli Serdiukov. Premierul a calificat aceste schimbări la vârf drept 'practică obişnuită', declarând că nu este nimic ieşit din comun în faptul că 'cineva pleacă şi altcineva vine'. 'Unii pur şi simplu nu rezistă nervos, pentru că este vorba despre o muncă dificilă', a adăugat Medvedev.

În afară de aceasta, Medvedev s-a pronunţat pentru înfiinţarea unei comisii ruso-finlandeze speciale, care să se ocupe de soluţionarea disputelor din familii mixte, formate din cetăţeni ai celor două ţări. În ultima vreme, au existat numeroase conflicte de acest gen, ale căror victime au fost copiii, conflicte intens mediatizate de presa rusă.

Vizita lui Medvedev în Finlanda se va desfăşura miercuri, 14 noiembrie. În timpul acesteia, premierii celor două ţări vor purta negocieri şi vor participa la cea de-a IV-a ediţie a Forumului Silvic ruso-finlandez. De asemenea, Medvedev va fi primit de preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor