Suveranul Pontif le recomandă episcopilor italieni să spună nu „carierismului” şi banilor

Papa Francisc. (Jeff J Mitchell / Getty Images)
Epoch Times România
24.05.2013

Papa Francisc s-a întâlnit joi seara, în Bazilica Sfântul Petru, pentru prima dată, cu episcopii italieni reuniţi pentru ritualul 'profesiunii de credinţă', celebrarea liturgică în timpul adunării Conferinţei Episcopale Italiene (CEI) în cursul Anului Credinţei. Cu acest prilej, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe episcopi să nu se lase seduşi de carieră şi bani, să nu se transforme în 'clerici de stat' şi să nu devină simpli funcţionari preocupaţi mai mult de persoana lor, de organizare şi de structuri decât de binele poporului lui Dumnezeu, relatează cotidianul La Repubblica.

'Lipsa vigilenţei îl face călduţ pe păstor, îl distrage, îl face neglijent şi chiar intolerant, îl seduce cu perspectiva carierei, promisiunea banilor şi compromisul cu spiritul lumii, îl leneveşte, transformându-l într-un funcţionar, un cleric de stat mai preocupat de el, de organizare şi de structuri decât de adevăratul bine al poporului lui Dumnezeu'', a afirmat Papa Francisc, citat de revista catolică Famiglia Cristiana. El a avertizat că în acest caz, sunt expuşi riscului 'de a-l renega pe Dumnezeu'.

Meditaţia Papei s-a concentrat pe figura ''păstorului''. Suveranul Pontif le-a recomandat episcopilor să rămână întotdeauna păstori adevăraţi, lipsiţi 'de orice aroganţă'', capabili ''să se aplece asupra celor pe care Dumnezeu i-a încredinţat grijii noastre', în special cei mai săraci şi cei care 'se tem că nu vor face faţă'.

Papa a recunoscut că sarcina episcopilor nu este uşoară, deoarece 'lor le revine dialogul cu instituţiile politice, sociale şi culturale'.

Potrivit Famiglia Cristiana, Sfântul Părinte a corectat astfel parcursul indicat de secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, care într-o scrisoare adresată cardinalului Angelo Bagnasco, arhiepiscopul de Genova şi preşedintele CEI, a explicat, atunci când a fost numit de Papa Benedict al XVI-lea, că în practică, de relaţiile cu politica italiană se ocupă direct Secretariatul de Stat al Vaticanului.

Suveranul Pontif a comentat lucrările în curs ale adunării CEI: ''Sunt sigur că munca a fost intensă deoarece aveţi o mulţime de sarcini'. Papa a abordat specificul a două probleme. A cerut întărirea rolului conferinţelor episcopale regionale şi a făcut o referire la 'munca de a reduce puţin numărul diecezelor atât de grele'. 'Nu este uşor, dar există o comisie pentru aceasta', a afirmat Suveranul Pontif.

În discursul său, Papa a abordat tema rolului episcopului în Biserică. 'Suntem legaţi de oamenii şi de comunităţile care ne-au fost încredinţate. Nu suntem expresia unei structuri sau a unei necesităţi organizatorice'.

Anterior, cardinalul Bagnasco a adresat un discurs de salut, subliniind că angajamentul episcopilor este animat de 'solicitudinea de a-i ajuta pe toţi, credincioşi şi necredincioşi, să recapete încrederea în viaţă, conştienţi că tocmai din Evanghelie vine propunerea unei vieţi bune, unei vieţi reuşite''.

Preşedintele CEI, a vorbit în discursul său şi despre rolul Bisericii într-o perioadă de criză economică: 'Biserica italiană este angajată în primirea credinţei şi promovarea demnităţii fiecărei fiinţe umane şi în acest sens parohiile trebuie să acorde atenţie celor care suferă de pe urma prelungirii crizei'.

Cu acelaşi prilej, informează La Repubblica, Papa l-a a confirmat pe cardinalul Agostino Vallini ca vicar al Romei, încredinţându-i din nou conducerea pastorală a diecezei capitalei Italiei, care îi revine Pontifului în calitate de episcop al oraşului. Decizia a fost comunicată joi de Papă printr-o scrisoare personală adresată corpului cardinalilor.

Agostino Vallini, în vârsta de 73 de ani, a fost desemnat de Papa Benedict al XVI-lea să preia această poziţie în 2008. Este prima confirmare cu titlu deplin a organigramei de către Papa Francisc. Până acum, Papa a decis să prelungească mandatul colaboratorilor cu formula 'donec aliter provideatur' (până când se va proceda diferit), lăsând să transpară intenţia de a opera curând o reformă serioasă în cadrul curiei, mai notează La Repubblica.

În cadrul CEI, cardinalul Vallini a fost timp de mai mulţi ani membru al Comisiei pentru probleme juridice iar în ultima vreme preşedintele Comitetului pentru instituţiile şi bunurile ecleziastice ale CEI. A fost, de asemenea, preşedintele Curţii de Casaţie a Cetăţii Vaticanului şi preşedintele Comisiei pentru avocaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor