Sute de mii de persoane ajung în Istanbul după un marş anti-guvernamental

Sute de mii de manifestanţi au ajuns în Istanbul la finalul unui marş pro-democraţie de 25 de zile, pe o distanţă de 450 km, în cadrul căruia participanţii au cerut suspendarea stării de urgenţă existente în Turcia.
Manifestanţi anti-guvern mărşăluiesc în luna iulie înspre Istanbul. În imaginea de faţă ei se afla în apropiere de Izmit.
Manifestanţi anti-guvern mărşăluiesc în luna iulie înspre Istanbul. În imaginea de faţă ei se afla în apropiere de Izmit. (Chris McGrath/Getty Images)

Kemal Kilicdaroglu, lider al partidului din opoziţie CHP (Partidul Republican al Poporului), a ajuns duminică în districtul Maltepe din Istanbul, călătorind din Ankara. Acesta le-a spus manifestanţilor: “am mărşăluit pentru justiţia care nu există”.

Kilicdaroglu şi alţi lideri ai CHP au precizat că aproximativ 1,6 milioane de oameni au participat la marş, deşi numărul nu a putut fi confirmat în mod oficial.

CNN Turcia a afirmat că aproximativ 15.000 de ofiţeri de poliţie au fost trimişi pe teren cu ocazia demonstraţiei în masă.

Manifestanţii au cerut suspendarea stării de urgenţă impusă de regimul Erdogan după lovitura de stat eşuată care a avut loc anul trecut în luna iulie în Turcia. De asemenea, ei au mai cerut revocarea concedierii a zeci de mii de funcţionari publici, angajaţi ai poliţiei, armatei, mediului academic şi din alte domenii de activitate.

Aproximativ 40.000 de persoane au fost aruncate în spatele gratiilor în campania de suprimare lansată după puciul eşuat.

“Am mărşăluit pentru funcţionarii publici concediaţi pe nedrept prin decret. Am mărşăluit deoarece ne opunem unui regim condus de un singur om”, a declarat Kilicdaroglu, făcând referire la preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

“Trăim într-o eră a opresiunii”, a adăugat el.

Acesta a fost cel mai mare miting al opoziţiei de la demonstraţiile din mai-iunie 2013 împotriva lui Erdogan.