Turcia pregătită pentru o intervenţie militară în Siria. Acuză SUA de crearea unei “armate de terorişti”

Situaţia din Siria se complică tot mai mult. Preşedintele turc a avertizat că armata sa este pregătită să intervină în ţara arabă pentru a respinge forţele kurde din nordul sirian. În acelaşi timp, vicepremierul turc a criticat SUA că a format o armată teroristă în Siria.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

În cadrul unui interviu cu postul France 24 – în care Recep Tayyip Erdogan a criticat Germania pentru că nu îi permite să se adreseze comunităţii turce de acolo şi pentru că îl împiedică să îşi aducă bodyguarzi la summitul G20 din Hamburg – preşedintele turc a avertizat că Turcia este pregătită să intervină militar în nordul Siriei pentru a respinge forţele kurde siriene din acea zonă, forţe care sunt înarmate şi susţinute de SUA dar care sunt văzute de către Ankara ca fiind teroriste.

Recep Tayyip Erdogan a mai precizat că, pentru a evita o intervenţie militară, trupele turceşti şi ruseşti din regiune ar putea în curând să creeze o zonă de relaxare a conflictului.

Separat, vicepremierul turc Numan Kurtulmuş a declarat miercuri agenţiei de ştiri Reuters că pregătirile armatei turce în nord-vestul Siriei sunt “măsuri legitime împotriva unei ameninţări din partea forţelor kurde din regiunea Afrin, iarTurcia va retalia împotriva oricărei mişcări ostile”.

El a mai afirmat în interviu că “aceasta nu este o declaraţie de război. Facem pregătiri împotriva unor potenţiale ameninţări”, adăugând că “este ... o măsură legitimă pentru protejarea independenţei. Nu putem rămâne tăcuţi în faţa celor care trimit rachete din Afrin”.

Kurtulmuş a dat replica şefului miliţiei kurde siriene YPG, care declarase pentru Reuters că desfăşurările militare turceşti în apropierea zonelor deţinute de kurzi în nord-vestul Siriei reprezintă o declaraţie de război care ar putea declanşa ciocniri militare în câteva zile.

În context, Ministerul turc al Apărării a declarat luna trecută că Pentagonul a urmărit să ofere asigurări că Washingtonul va retrage armele furnizate miliţiei kurde YPG după înfrângerea luptătorilor din grupul jihadist Statul Islamic.

În replică, Kurtulmuş a precizat: “Nu a existat niciodată o situaţie în care un grup din Orientul Mijlociu să fi fost înarmat şi apoi să returneze armele”, adăugând că SUA “a format acolo mai mult decât o organizaţie teroristă, a format o armată la scara mică”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe