Turcia pregătită pentru o intervenţie militară în Siria. Acuză SUA de crearea unei “armate de terorişti”

Situaţia din Siria se complică tot mai mult. Preşedintele turc a avertizat că armata sa este pregătită să intervină în ţara arabă pentru a respinge forţele kurde din nordul sirian. În acelaşi timp, vicepremierul turc a criticat SUA că a format o armată teroristă în Siria.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

În cadrul unui interviu cu postul France 24 – în care Recep Tayyip Erdogan a criticat Germania pentru că nu îi permite să se adreseze comunităţii turce de acolo şi pentru că îl împiedică să îşi aducă bodyguarzi la summitul G20 din Hamburg – preşedintele turc a avertizat că Turcia este pregătită să intervină militar în nordul Siriei pentru a respinge forţele kurde siriene din acea zonă, forţe care sunt înarmate şi susţinute de SUA dar care sunt văzute de către Ankara ca fiind teroriste.

Recep Tayyip Erdogan a mai precizat că, pentru a evita o intervenţie militară, trupele turceşti şi ruseşti din regiune ar putea în curând să creeze o zonă de relaxare a conflictului.

Separat, vicepremierul turc Numan Kurtulmuş a declarat miercuri agenţiei de ştiri Reuters că pregătirile armatei turce în nord-vestul Siriei sunt “măsuri legitime împotriva unei ameninţări din partea forţelor kurde din regiunea Afrin, iarTurcia va retalia împotriva oricărei mişcări ostile”.

El a mai afirmat în interviu că “aceasta nu este o declaraţie de război. Facem pregătiri împotriva unor potenţiale ameninţări”, adăugând că “este ... o măsură legitimă pentru protejarea independenţei. Nu putem rămâne tăcuţi în faţa celor care trimit rachete din Afrin”.

Kurtulmuş a dat replica şefului miliţiei kurde siriene YPG, care declarase pentru Reuters că desfăşurările militare turceşti în apropierea zonelor deţinute de kurzi în nord-vestul Siriei reprezintă o declaraţie de război care ar putea declanşa ciocniri militare în câteva zile.

În context, Ministerul turc al Apărării a declarat luna trecută că Pentagonul a urmărit să ofere asigurări că Washingtonul va retrage armele furnizate miliţiei kurde YPG după înfrângerea luptătorilor din grupul jihadist Statul Islamic.

În replică, Kurtulmuş a precizat: “Nu a existat niciodată o situaţie în care un grup din Orientul Mijlociu să fi fost înarmat şi apoi să returneze armele”, adăugând că SUA “a format acolo mai mult decât o organizaţie teroristă, a format o armată la scara mică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe