Amnesty denunţă arestarea directorului său din Turcia. Cere eliberarea imediată şi necondiţionată

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a cerut eliberarea imediată a directorului său din Turcia şi a altor activişti după arestarea lor de către poliţia turcă.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Ozan Kose/AFP/Getty Images)

Idil Eser, directorul Amnesty International din Turcia, a fost arestat, miercuri, împreună cu alţi câţiva activişti în timpul unui “atelier de lucru pentru securitatea digitală şi administrarea informaţiilor”. Atelierul a avut loc lângă Istanbul, pe insula Büyükada, a susţinut într-o declaraţie organizaţia pentru drepturile omului.

Publicaţia turcească Hürriyet a precizat că 12 persoane au fost arestate în timpul unui raid al poliţiei la un hotel de pe insulă.

Poliţia nu a publicat imediat vreun comentariu sau indiciu privind motivul reţinerii activiştilor pentru drepturile omului.

Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International, a declarat: “Suntem profund tulburaţi şi nemulţumiţi de faptul că unii dintre principalii apărători ai drepturilor omului în Turcia, inclusiv directorul Amnesty International Turcia, au fost arestaţi fără motiv”.

El a precizat că persoanele arestate trebuie să fie eliberate imediat şi necondiţionat. Locul unde se află activiştii este necunoscut.

Arestările au avut loc la mai puţin de o lună după ce preşedintele Amnesty International Turcia, Taner Kilic, a fost arestat pe baza a ceea ce organizaţia numeşte a fi “acuzaţii nefondate” care aparent îl leagă de Fethullah Gulen, un cleric exilat acuzat de orchestrarea unei lovituri de stat eşuate în Turcia în 15 iulie 2016. Gulen a negat orice implicare în acele evenimente.

După puciul eşuat de anul trecut, Turcia a fost plasată sub stare de urgenţă, dar criticii susţin că măsura a fost folosită pentru a-i aresta şi înlătura nu doar pe pucişti, ci şi pe toţi cei care se opun preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Amnesty a declarat că printre ceilalţi şapte activişti arestaţi se numără şi Ilknur Üstün de la Coaliţia Femeilor, avocatul Günal Kursun şi Veli Acu de la Human Rights Agenda Association.

Doi formatori străini pentru atelierul de lucru – un cetăţean german şi unul suedez – precum şi patronul hotelului, au fost, de asemenea, arestaţi în timpul raidului poliţienesc, a precizat Amnesty.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe