"Sunt total nevinovat! E dosar politic" - Dragnea, faţă în faţă cu judecătorii / Tirul de întrebări ale instanţei

Liviu Dragnea la Inalta Curte
Liviu Dragnea la Inalta Curte (Epoch Times România)

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost audiat, luni, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la ultimul termen din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

În apărarea sa, liderul PSD s-a declarat din nou nevinovat şi a acuzat că este victima unui "dosar politic".

Vă prezentăm mai jos dialogul redat de Digi24:

Instanţa: Aţi mai dat declaraţii, vă amintesc faptul că aveţi dreptul să nu daţi o declaraţie, dar dacă daţi orice spuneţi poate fi folosit şi împotriva dvs. Sunteţi de acord să daţi declaraţie în continuare?

Dragnea: Da! Menţin toate declaraţiile de până acum din dosar, inclusiv pe cele de la confruntarea din fond.

Instanţa: Aţi săvârşit vreuna din faptele acuzate?

Dragnea: Aşa cum am spus şi la fond, sunt total nevinovat, nu am avut cunoştinţă de faptul că doamna Botorogeanu şi doamna Stoica nu au mers la serviciu, nimeni nu mi-a spus că aceste două salariate nu se prezintă la locul de muncă. Nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni pentru a le menţine pe cele două în funcţii.

Instanţa: Aţi coordonat sau controlat vreodată activitatea DGASPC?

Dragnea: Am citit şi în motivare, dar nu sunt de acord că eu aş fi omis sau diminuat implicarea mea. Răspunsul este nu. DGASPC nu era în subordinea mea directă, ci a CJ TL, potrivit legii. Atribuţiile de coordonare efectivă le avea colegiul director, aşa cum am mai declarat, şi secretarul judeţului, care era preşedintele colegiului, avea rol de coordonare şi control. Aceste aspecte arătate şi la prima instanţă erau prevăzute de lege, de aceea nu aveam de ce să fac o dispoziţie de delegare. Relaţionarea dintre Consiliile Judeţene şi DGASPC-uri se baza pe legislaţia specifică acestor instituţii. Niciun preşedinte de CJ nu mergea în control să verifice fişe de pontaj sau prezenţe, erau atribuţiile colegiului de conducere.

Instanţa: Aveaţi sau nu obligaţia de a sancţiona în această situaţie?

Dragnea: Desigur că nu, sub nicio formă, era atribuţia şi obligaţia conducerii executive.

Instanţa: Conducerea instituţiei era subordonată preşedintelui CJ?

Dragnea: Direcţia era în subordinea CJ, adică directorul era în subordinea Consiliului Judeţean.

Instanţa: Aţi discutat vreodată cu Stoica sau cu Botorogeanu să se angajeze la Direcţie, dar de fapt să lucreze la PSD?

Dragnea: Nu am avut niciun fel de discuţie pe această temă, adică eu să le spun să se angajeze la DGASPC, dar în fapt să lucreze la PSD Teleorman. Nici nu am cerut cuiva să le angajeze.

Instanţa: Referitor la susţinerile lui Floarea Alesu. Aţi discutat vreodată cu ea despre Stoica şi Botorogeanu?

Dragnea: Nu am avut niciun fel de discuţie cu Floarea Alesu despre cele două angajate şi nici despre situaţia altor angajaţi de la instituţia respectivă.

Instanţa: Punctual, e adevărat că în anul 2008 Floarea Alesu a venit la dvs să vă spună despre cele două?

Dragnea: Punctual, răspunsul e nu.

Instanţa: În anul 2009?

Dragnea: Categoric, nu!

Instanţa: Despre modificarea organigramei şi înfiinţarea Biroului Secretariat aţi discutat cu Alesu.

Dragnea: Nu!

Instanţa: Le cunoaşteţi pe Stoica şi Botorogeanu de dinainte de proces?

Dragnea: Da.

Instanţa: De la organizaţia de partid a PSD?

Dragnea: În anii respectivi, 2005-2006-2008, nu era la noi la sediile judeţene de partid o activitate cu sute de acţiuni. Erau cam două întâlniri pe lună în biroul permanent judeţean. Aici veneau cei aleşi, 28-30 de oameni, mai veneau şi unii primari să mai discute, câţiva membri şi voluntari. Era o încăpere cam cât sala asta. Sigur că le vedeam pe aceste doamne, vedeam şi alţi voluntari. De regulă, erau după program, sâmbătă sau duminică, pentru că toţi cei aleşi în BPJ aveam serviciu. Eu nu întrebam pe nimeni la întâlniri fiecare voluntar ce face şi cât face sau stă la partid, era exclusiv treaba secretarului de partid. Eu nu eram un şomer, munceam de dimineaţa până seara ori la CJ, ori în judeţ, ori la Bucureşti. Secretarul general era cel care venea mai des la partid, poate zilnic, însă noi nu am avut secretar acolo, nu era necesar.

Instanţa: În afară de aceste întâlniri, mai mergeaţi la partid?

Dragnea: Nu, că nu aveam de ce.

Instanţa: Le-aţi văzut pe Stoica şi Botorogeanu la întâlniri?

Dragnea: La unele erau, la altele nu. La organizaţie nu există angajaţi, nu există secretară.

Instanţa: Ce alte activităţi mai avea partidul la sediul organizaţiei?

Dragnea: Dacă aş fi vrut să discut cu secretarul executiv, venea la sediul CJ. La partid nu se întâmpla prea mult, era imediat după intrarea în opoziţie, nu e prea elegant ce o să vă spun, dar cam bătea vântul prin sediile PSD atunci. Îi aduceam foarte greu pe oameni să facem şedinţa de biroul permanent judeţean, că oamenii erau foarte speriaţi de Băsescu.

Instanţa: Nici în campania electorală nu era activitate suplimentară la partid?

Dragnea: Ba da, dar eu mergeam în judeţ, campaniile nu se câştigă din birou. La toate partidele, în campanie vin la partid zeci de voluntari, membri de partid tineri care vor să se implice.

Instanţa: Nici în campania electorală nu era activitate suplimentară la partid?

Dragnea: Ba da, dar eu mergeam în judeţ, campaniile nu se câştigă din birou. La toate partidele, în campanie vin la partid zeci de voluntari, membri de partid tineri care vor să se implice.

Instanţa: Stoica şi Botorogeanu ce treabă aveau? Erau membri de partid?

Dragnea: Nu ştiu. Eu am tot citit declaraţiile din acest dosar, cât am putut, nu am înţeles ce făceau exact acolo. Eu când mergeam acolo nu îi întrebam pe toţi ce fac, de când sunt. Şi acum la şedinţele BPN sunt membrii şi încă 10-15 persoane. Fiecare vine cu un consilier, cu un tânăr membru de partid. Nu ştiu deci de ce Stoica şi Botorogeanu veneau la întâlnirile Biroului permanent judeţean.

Instanţa: Dar de ce veneau aceste persoane? Erau curioşi sau veneau să sprijine partidul? Încerc să înţeleg.

Dragnea: Nu veneau de curiozitate. Veneau primarii...

Instanţa: Nu, Stoica şi Botorogeanu? Erau membri de partid?

Dragnea: Eu sper că da, nu ştiu de ce participau, eu eram sigur că toţi erau membri de partid.

Instanţa: Revenind la coordonarea DGASPC, dvs participaţi la şedinţele colegiului director.

Dragnea: Nu!

* * *

Avocatul lui Dragnea: La direcţie se făceau numiri politice?

Instanţa: Ce înseamnă numiri politice?

Dragnea: Cred că doamna avocat se referă la motivarea de la fond, în care scrie că este evident că la DGASPC se făceau numiri politice.

Avocatul lui Dragnea: Mă refer desigur la funcţii de conducere.

Dragnea: Nu puteau fi politice, pentru că la toate instituţiile din subordinea CJ se organizau concursuri la ANFP, la Bucureşti, de o comisie din care făceau parte funcţionari, nu politicieni. Abia după ce o persoana câştiga un concurs, venea la CJ şi era validată numirea.

Avocatul lui Dragnea: Soţii Botorogeanu erau oamenii de casă ai familiei Dragnea?

Dragnea: Aceşti oameni nu au fost niciodată la mine în casă sau în curte. Sunt absolut convins că fosta mea soţie nu îi cunoaşte dacă îi vede. Este o afirmaţie mincinoasă. După ce am citit motivarea, după ce am mai citit nişte declaraţii... mi se impută că am instigat-o pe Alesu în 2008, dar am văzut că altcineva spune că i-a spus din 2007 despre ele.

Instanţa: Astea sunt apărări, la final!

Dragnea: Eu sunt inginer. E un sentiment profund de nedreptate. Nu am înţeles ce legătură are fascismul cu acest proces.

Instanţa: Astea sunt tot apărări. Vă mai întrebăm noi. Aţi discutat cu Alesu în sediul CJ despre cele două inculpate?

Dragnea: Nu.

Dragnea: Indiferent ce decizie veţi lua, vă asigur că nu am purtat acea discuţie, nu am ştiut că cele două nu au venit la serviciu, reafirm că sunt nevinovat şi am considerat, consider şi voi considera că acesta este un dosar politic.

* * *

DNA: Le-a perceput pe Botorogeanu şi Stoica drept voluntari?

Instanţa: Se respinge întrebarea, a spus că nu ştie.

DNA: Ştie inculpatul că Botorogeanu a fost angajată o perioadă la Tel Drum?

Instanţa: Respinge întrebarea.

DNA: O cunoştea in perioada 2007-2012 pe inculpata Marica Valentina?

Dragnea: Nu pot să afirm exact că o cunoşteam atunci. Acum o cunosc. Dar nu cred că am cunoscut-o în afara procesului. Acum suntem co-inculpaţi. Am citit în motivarea de la fond că aş fi avut o discuţie cu Marica, ameninţând-o că îi desfiinţez postul din organigrama dacă nu îşi retrage o acţiune în instanţă împotriva CJ. Nu am avut nicio astfel de discuţie.

DNA: Ştie inculpatul din cine era format colegiul director al DGASPC?

Dragnea: Nu ştiu, scrie în lege, sigur era secretarul judeţului care îl conducea şi sigur era şi directorul general DGASPC.

DNA: Dacă tot ştie legea, îşi aminteşte că din colegiu făceau parte trei consilieri judeţeni desemnaţi de şeful CJ?

Dragnea: Nu îmi amintesc, trebuie sa verific documentele, eu nu am încredere în nimic din ce spune DNA, că făceau parte 3 consilieri judeţeni numiţi de...

DNA: Dacă tot nu se întâmplă nimic la PSD, de ce era nevoie de cele două la sediul PSD?

Dragnea: Nu am de gând să răspund direct la DNA eu, e o întrebare tipic DNA şi nu răspund, nu, nu răspund la întrebările DNA. Încă o dată, nu am încredere în DNA şi nu răspund la întrebările DNA.

Instanţa
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne