Sugar Ray Robinson: Boxerul care a visat moartea oponentului său

Sugar Ray Robinson, 6 decembrie 2011, New York.
Sugar Ray Robinson, 6 decembrie 2011, New York. (Stephen Lovekin / Getty Images)

Pe 26 iunie 1947, celebrul boxer Sugar Ray Robinson l-a făcut knock out pe oponentul său în vârstă de 22 de ani, Jimmy Doyle. Doyle nu s-a mai ridicat niciodată de la podea. Decesul său a fost primul documentat vreodată în cadrul unui meci de box de talie mondială.

În cartea sa autobiografică, Robinson a povestit cu tristeţe povestea dramatică a premoniţiei sale.

”Eram în ringul acela, în noaptea dinaintea meciului, am avut un vis, o premoniţie. În vis, Jimmy Doyle cu mine în ring. I-am dat câţiva pumni buni şi l-am întins pe spate. Mă privea cu ochii goi şi eu nu ştiam ce să mai fac. Arbitrul s-a apropiat şi a început să numere până la zece iar Doyle nu mai mişca nici un muşchi. Auzeam oamenii din tribune cum strigau – este mort, este mort – iar eu nu mai ştiam ce să fac. Apoi m-am trezit”, a povestit Doyle.

Sugar Ray n-a mai vrut să se lupte cu Doyle, însă promotorul său, Larry Atkins, l-a convins să lupte pentru că nu ar fi avut rost să anuleze meciul din cauza unui vis.

Atunci când Robinson l-a făcut knock out pe Doyle în timpul meciului, a retrăit scena din vis numai că de data asta ”stătea deasupra lui, cu privirea fixă şi confuz şi vedea cum visul devenea adevărat, oribil de adevărat”.

În momentul în care visul s-a adeverit, Robinson a înţeles greşeala comisă însă era deja prea târziu.

”Am mai dărâmat mulţi tipi înainte, zeci de boxeri. În acele meciuri, am avut mereu un sentiment bun, atunci când îi vedeam număraţi, aveam un sentiment de cuceritor, poate din cauza faptului că puteam vedea că nu erau răniţi foarte rău. Însă acum, cu Doyle întins şi ochii lui goi, am avut sentimentul acela cumplit pe care îl ai atunci când ceva anume din viaţa ta este chiar greşit, şi singurul lucru la care mai puteam să mă gândesc era acel vis.”

Boxerul a regretat enorm că nu a ascultat avertismentul din vis şi că s-a lăsat convins să acţioneze împotriva conştiinţei sale.

”M-ai avertizat Dumnezeu. Mi-ai spus. De ce i-am lăsat pe toţi să mă convingă?”, a completat Sugar Ray Johnson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură