SUA vrea să extindă scutul antirachetă în Coreea de Sud. Rusia, alarmată

Sistemul de apărare anti-rachetă ce va face parte din scutul Aegis Ashore.
Sistemul de apărare anti-rachetă ce va face parte din scutul Aegis Ashore. (youtube.)

Rusia s-a arătat îngrijorată, joi, cu privire la propunerea Statelor Unite de a plasa o baterie a scutului antirachetă THAAD în Coreea de Sud, precizând că acest lucru ar putea provoca o cursă a înarmării în regiune, potrivit Reuters.

Comandantul forţelor americane din Coreea de Sud a propus, luna trecută, mobilizarea unui sistem antirachetă avansat THAAD pentru a contracara ameninţarea rachetelor din Coreea de Nord.

”Astfel de comunicate ale Statelor Unite nu pot decât să cauzeze îngrijorare”, a transmis Ministerul rus de Externe. ”Această evoluţie va avea inevitabil un impact negativ asupra situaţiei strategice în regiune şi ar putea provoca o cursă a înarmării în nord-estul Asiei”.

Moscova, ale cărei relaţii cu Washingtonul se află la cel mai critic nivel de la încheierea Războiului Rece în urma crizei din Ucraina, a reamintit că se opune planurilor Statelor Unite de a desfăşura un scut antirachetă global, inclusiv în Europa, temându-se că mişcarea va slăbi capabilitatea armamentului său nuclear şi va schimba balanţa puterii.

”Este imposibil să nu vezi că asta (propunerea americană) este despre posibilitatea extinderii suplimentare a geografiei de desfăşurare a sistemului de apărare antirachetă global al Statelor Unite”, a explicat ministerul rus.

Statele Unite au efectuat un studiu în teren în Coreea de Sud, depistând locaţiile posibile pentru bateria scutului THAAD, dar nicio decizie finală nu a fost luată privind poziţionarea sistemului, a raportat media locală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe