Bloomberg zboară în Israel, sfidând suspendarea de către SUA

Fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg.
Fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg. (Andrew Burton / Getty Images)

Fostul primar al New York-ului, miliardarul Michael Bloomberg, şi-a manifestat, marţi, susţinerea faţă de Israel, îmbarcându-se într-o cursă către Tel Aviv în pofida suspendării hotărâte de Agenţia Federală a Aviaţiei (FFA).

Marţi, FFA a suspendat timp de 24 de ore toate zborurile companiilor americane către aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, după ce o rachetă palestiniană a căzut în apropierea aeroportului.

Potrivit Reuters, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a apelat la secretarul de Stat american, John Kerry, cerându-i contribuie la reluarea zborurilor către Tel Aviv.

Kerry, aflat în Orientul Mijlociu alături de secretarul general al ONU, a început negocierea unui armistiţiu între israelieni şi palestinieni, încercând să oprească ofensiva militară israeliană soldată cu moartea a peste 573 palestinieni, în mare parte civili.

Pe contul său de Twitter, miliardarul evreu a indicat că se va îmbarca într-un avion al companiei israeliene El Al ”în semn de solidaritate cu israelienii şi pentru a arăta că zborurile spre şi dinspre Israel sunt sigure”.

Mai mult, Bloomberg a cerut FAA să ridice interdicţia impusă pentru protecţia cetăţenilor americani, sugerând că aceasta furnizează o ”victorie nemeritată” grupării Hamas, care se află sub asaltul armatei israeliene.

Iniţiativa miliardarului israelit îl plasează în opoziţie cu Statele Unite, în ciuda faptului că a deţinut funcţia de primar al New York-ului timp de 11 ani.

În urma mesajelor primite din partea autorităţilor de pe aeroportul Ben Gurion, compania Tarom a anulat singura cursă Bucureşti - Tel-Aviv din data de 22 iulie deoarece ”nu putea fi operată în siguranţă”.