SUA: Utilizarea bazei aeriene iraniene de către ruşi este “regretabilă”

Kremlinul a anunţat marţi că a lansat primele lovituri aeriene împotriva teroriştilor din Siria folosind o bază aeriană din Iran. Washingtonul a declarat că mişcarea este regretabilă, dar a precizat că s-ar putea încheia un acord cu Rusia privind cooperarea în lupta împotriva jihadiştilor.
Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american. (Captură Foto)

SUA a descris ca “regretabil dar nu surprinzător” anunţul Rusiei de a folosi o bază aeriană iraniană pentru a lansa lovituri aeriene împotriva ţintelor teroriste din Siria.

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a făcut comentariile marţi, susţinând că Washingtonul încă evaluează dimensiunea cooperării ruso-iraniene în privinţa conflictului sirian.

Reacţia Washingtonului a avut loc după ce mass media de stat rusă a declarat marţi că au fost desfăşurate lovituri aeriene de la o bază aeriană din nord-vestul Iranului, ca parte a acordului de cooperare dintre Moscova şi Teheran şi ca o continuare a luptei împotriva grupului jihadist Statul Islamic care operează în Siria.

Toner a susţinut că folosirea de către Moscova a unei baze aeriene iraniene nu va împiedica neapărat SUA să ajungă la un acord cu Rusia în privinţa cooperării în lupta împotriva jihadiştilor.

El a notat însă că cele două tabere nu au ajuns încă la un acord.

În plus, Toner a subliniat temerile SUA cu privire la atacurile aeriene ruseşti împotriva a ceea ce Washingtonul consideră a fi militanţi moderaţi sirieni.

Începând cu martie 2011, Siria a fost zguduită de un război sângeros în care s-au implicat, treptat, SUA, Turcia, Rusia, Iranul, mişcarea libaneză Hezbollah şi, mai nou, China. Unele state implicate în conflict, precum SUA sau Turcia, doresc înlăturarea de la putere a preşedintele sirian Bashar al-Assad, în timp altele, precum Rusia, doresc ca Assad să rămână la conducerea Siriei.

Militanţii jihadişti care operează în statul arab au suferit lovituri puternice în ultimele câteva luni după ce armata siriană a reuşit să elibereze câteva zone.

Luna trecută, Assad a lăudat campania aeriană rusească care susţine armata siriană, afirmând că aceasta a ajutat soldaţii sirieni să avanseze împotriva jihadiştilor.

Conform unor estimări ale delegatului special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, peste 400.000 de oameni au fost ucişi până acum în războiul sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe