Încep cotiturile / Trump promite să lucreze cu NATO pentru a înfrânge Statul Islamic

În încercarea de a-şi îmbunătăţi şansele de câştigare a alegerilor prezidenţiale, miliardarul american Donald Trump şi-a schimbat poziţia adoptată anterior şi a precizat că SUA va colabora cu aliaţii NATO dacă va deveni preşedinte în această toamnă.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Candidatul prezidenţial republican american Donald Trump a declarat luni că va lucra îndeaproape cu aliaţii NATO pentru a înfrânge militanţii Statului Islamic dacă va ajunge la Casa Albă. Anterior, el afirmase că s-ar putea ca SUA să nu îşi respecte obligaţiile faţă de NATO.

Într-un nou discurs, Trump a susţinut că va purta un război “militar, cibernetic şi financiar” împotriva Statului Islamic, deşi nu este clar modul în care s-ar deosebi de lupta purtată de administraţia Obama împotriva grupului jihadist în Siria şi Irak.

“În plus, vom lucra îndeaproape cu NATO în privinţa acestei noi misiuni”, a precizat Trump, ale cărui remarci anterioare despre alianţa militară vestică au atras un val puternic de critici din partea aliaţilor şi chiar a unora dintre republicanii americani.

Trump a susţinut că o nouă abordare adoptată de organizaţie în lupta împotriva terorismului l-au făcut să îşi schimbe părerea şi că nu mai consideră NATO învechit. Aparent, el a făcut o referire la rapoartele media privind faptul că alianţa încearcă să creeze un centru de informaţii pentru a îmbunătăţi schimbul de informaţii.

În timp ce Trump pare să afirme că lui i se datorează faptul că NATO se concentrează mai mult pe ameninţarea teroristă, alianţa militară vestică s-a confruntat cu această chestiune timp de peste un deceniu. Alianţa formată din 28 de state a invocat Articolul 5 - mecanismul său autoapărare colectivă - pentru prima dată în istorie cuscopul de a oferi sprijin Statelor Unite după atacurile din 11 septembrie 2001.

Trump a cerut închiderea accesului la Internet şi la reţelele sociale a celor care susţin Statul Islamic, ce ocupă teritorii semnificative în Siria şi Irak. Dar el a precizat că nu doreşte să detalieze această strategie militară deoarece nu vrea să înştiinţeze potenţialii inamici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe