SUA propune vânzarea sistemului de rachete Patriot Turciei

Sistemul antirachetă american Patriot
Sistemul antirachetă american Patriot (Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)

Departamentul de Stat american a precizat că Statele Unite au propus vânzarea în Turcia a unor sistem de rachete Patriot în valoare de 3,5 miliarde de dolari, potrivit RFE/RL.

Congresul SUA a fost anunţat în legătură cu propunerea, care urmăreşte să consolideze capabilităţile de apărare aeriană şi antirachetă ale Ankarei.

Departamentul de Stat a susţinut că acordul „va contribui la politica externă şi securitatea naţională a Statelor Unite prin îmbunătăţirea securităţii unui aliat cheie al NATO aflat în prima linie a luptei împotriva terorismului”.

Propunerea a fost făcută după ce Turcia a anunţat că va cumpăra de la ruşi sisteme de rachete sol-aer S-400, deşi Washingtonul s-a plâns că aceste sisteme nu sunt compatibile cu armele folosite de ceilalţi aliaţi NATO.

De asemenea, Departamentul de Stat a afirmat: „Vânzarea propusă va îmbunătăţi interoperabilitatea Turciei cu SUA şi NATO”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului a precizat: „SUA a explicat multă vreme că vrea să coopereze cu Turcia privind apărarea antiaeriană şi antirachetă şi i-a propus în ultimii ani să ia în considerare sistemul Patriot, care este compatibil cu NATO. Dacă Turcia va decide să accepte această propunere de vânzare, ar fi cea mai bună alegere pentru nevoile sale de apărare”.

Întrebat în legătură cu această mişcare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a afirmat miercuri că va fi implementat contractul Rusiei pentru a furniza Ankarei sisteme S-400, indiferent de decizia Turciei cu privire la sistemul Patriot.