SUA cere Indiei să nu cumpere sistemul rusesc S-400. Ameninţă cu măsuri punitive

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

UPDATE: India a semnat un contract în valoare de 5 miliarde de dolari cu Rusia pentru a cumpăra sisteme de apărare aeriană S-400.

Acordul, semnat vineri în cursul întâlnirii dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul indian Narendra Modi în New Delhi, a fost lăudat de cei doi lideri într-o declaraţie comună.

* * *

Statele Unite ameninţă India cu sancţiuni dacă aceasta avansează cu acordul pentru arme încheiat cu Rusia, în contextul tensiunilor crescânde dintre cele două superputeri.

Acordul ar urma să fie anunţat în cursul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în India, potrivit Express.co.uk. Putin a ajuns joi seară în New Delhi pentru o vizită de două zile.

Acordul prevede ca India să cumpere sistemul de apărare S-400 din Rusia pentru aproximativ 5,2 miliarde de dolari.

Totuşi, India riscă să fie sancţionată sever de aliatul său SUA dacă acordul va fi finalizat.

Potrivit legislaţiei americane, preşedintele Donald Trump este obligat să impună sancţiuni oricărei ţări care desfăşoară “tranzacţii semnificative” cu Iranul, Coreea de Nord şi Rusia.

Trump are autoritatea să suspende aceste sancţiuni, însă oficiali americani au declarat în repetate rânduri că India nu ar trebui să se bazeze pe faptul că liderul de la Casa Albă va face o excepţie în acest caz.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a afirmat: “Cerem tuturor aliaţilor şi partenerilor noştri să renunţe la tranzacţii cu Rusia, deoarece vor declanşa sancţiuni conform legii CAATSA.

“Administraţia a indicat că o zonă de interes pentru implementarea Secţiunii 231 a legii CAATSA se referă la îmbunătăţirea calitativă a capabilităţii, inclusiv sistemul de apărare aeriană şi antirachetă S-400.

“Există un criteriu strict pentru a lua în considerare o scutire [de la aplicarea sancţiunilor].

“Scutirea este limitată şi încearcă să influenţeze ţările să ia echipamentele ruseşti şi să nu permită achiziţionarea unor lucruri precum piese de schimb pentru echipamente obţinute anterior”.

În pofida ameninţărilor SUA cu sancţiunile, India susţine că administraţia Trump cunoaşte toate detaliile privind această tranzacţie cu Rusia.

Un oficial indian a afirmat că Trump nu ar trebui să fie surprins în ceea ce priveşte acordul, deoarece India “a fost clară în legătură cu intenţiile sale de a achiziţiona S-400”.

Neil Bjorkman, vicepreşedinte pe probleme legislative la US-India Strategic Partnership Forum (USISPF), a declarat: “Guvernul american nu doreşte ca India să cumpere sistemul S-400 din Rusia, însă anticipăm că administraţia Trump va permite în cele din urmă desfăşurarea achiziţiei fără să sancţioneze India”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe