SUA: Peter Navarro îl critică pe liderul echipei de răspuns la pandemie, dr. Anthony Fauci

Peter Navarro
Peter Navarro (Getty Images)

Directorul Biroului de Comerţ şi Industrie, Peter Navarro, a dezlănţuit miercuri critici dure la adresa directorului Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, Dr. Anthony Fauci , care a condus acţiunile Casei Albe de luptă împotriva pandemiei produse de virusul Wuhan.

„Aşadar, când mă întrebaţi dacă ascult sfaturile doctorului Fauci, răspunsul meu este: numai cu scepticism şi precauţie”, a concluzionat Navarro după ce a detaliat o listă a preocupărilor sale legate de Fauci în paginile publicaţiei USA Today.

Navarro, unul dintre artizanii relaţiei Casei Albe cu China, a scris că a recomandat preşedintelui american Donald Trump să ia în serios ameninţarea virusului Wuhan şi să aplice interdicţia de călătorie a zborurilor din China în ianuarie, în ciuda recomandărilor OMS care cereau ţărilor să nu oprească fluxul de călători din China.

"Fauci a luptat împotriva deciziei curajoase a preşedintelui - care este posibil să fi salvat sute de mii de vieţi americane", a scris Navarro.

Navarro a subliniat că, în ianuarie, Fauci a declarat presei să „nu îşi facă griji” cu privire la posibila pandemie şi a calificat ameninţarea virusului drept „risc scăzut”.

„Când construiam o nouă industrie de producţie a măştilor în timp record, Fauci îşi schimba afirmaţiile despre utilizarea lor”, a scris el, referindu-se la recomandarea medicului de a nu purta măşti, făcută la începutul pandemiei.

Navarro a contestat, de asemenea, modul în care dr. Fauci a repudiat folosirea hidroxiclorochinei ca modalitate de a combate virusul, în ciuda studiilor ştiinţifice care au demonstrat succesul medicamentului, luni mai târziu.

Deciziile bizare ale dr. Fauci au generat teorii conspiraţioniste, precum şi o scădere în popularitate a Casei Albe, deşi Donald Trump a intenţionat de mai multe ori să ia decizii contrarii celor recomandate de Fauci.

Se pare că respingerea ratei scăzute a mortalităţii virusului Wuhan, de către dr. Fauci, a fost ultima picătură pentru Navarro.

"Acum, Fauci spune că o rată a mortalităţii în scădere nu contează atunci când este cea mai importantă statistică menită să ajute la stabilirea ritmului redeschiderii noastre economice", a scris el. „Cu cât rata de mortalitate este mai mică, cu atât mai rapid şi mai mult ne putem deschide.”

Preşedintele Trump şi-a sporit uşor criticile faţă de Fauci, deşi a repetat că are o relaţie bună cu medicul.

„Dr. Fauci este un simpatic, în ciuda faptului că a făcut numeroase greşeli”, a declarat Trump într-un interviu acordat vineri moderatorului Fox News, Sean Hannity.

Luni, Trump a declarat reporterilor, că deşi a avut o „relaţie foarte bună” cu dr. Fauci, „nu sunt întotdeauna de acord cu el”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe